X

«Υπνοβάτη της λιτότητας», χαρακτηρίζει τη Μέρκελ ο Τσίπρας στη Le Monde

Βολές κατά ριπάς εναντίον της γερμανίδας καγκελάριου εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη γαλλική Le Monde στην οποία χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ «Υπνοβάτη της λιτότητας».

Ant1news



Του Γιάννη Τσακίρη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι απειλές της κ. Μέρκελ και των συμμάχων της για την εξώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης, εάν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία» και αναρωτιέται:

«Λάθος συναγερμός τελικά ή μια ωραία μπλόφα; Δεν ξέρω τι από τα δύο να διαλέξω. Ξέρω, όμως, ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από το βιβλίο που η έγκριτη εφημερίδα σας αποκάλυψε πως διαβάζει η Καγκελάριος της Γερμανίας αυτήν την περίοδο – τους «Υπνοβάτες» του Κρίστοφερ Κλαρκ – είναι πως η καθ’ έξιν χρήση της απειλής των ακραίων επιλογών ως εργαλείου πολιτικής, ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.  Άρα, ένα τυχαίο γεγονός κάπου στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης ή η εμμονή σε λάθος εκβιασμούς, μπορεί να προκαλέσει δραματικές και απρόβλεπτες εξελίξεις σε ολόκληρη την ήπειρο».

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για να τονίσει πως η Ευρωζώνη παραμένει πολύ σημαντική για να αφεθεί να καταρρεύσει και ότι όλοι οι κρίκοι της είναι εξ’ ίσου σημαντικοί για τη διατήρησή της. Εάν ένας, έστω ο πιο αδύνατος, σπάσει, η σημερινή Ευρωζώνη παύει να υπάρχει σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα την καλεί τώρα που μετά το ατύχημα στο σκι, έχει περισσότερο χρόνο να διαβάσει το σύγγραμμα: Η νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960 του Μίλτον Φρίντμαν και της Άννας Σβαρτζ και «ενδεχομένως, τότε να αντιληφθεί ότι ξεπερνά σε αντιπληθωριστική εμμονή, ακόμη και τον ίδιο τον πνευματικό πατέρα του αντιπληθωρισμού.

Τέλος σημειώνει πως ή θα αλλάξει η Ευρώπη ή θα αποχαιρετήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα στον κουρνιαχτό και στη σκόνη από τη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος και καταλήγει με νόημα:

Είναι, λοιπόν, καιρός όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης.

Πηγή: http://www.lemonde.fr/idees/article/2014/01/17/mme-merkel-est-devenue-la-somnambule-de-l-austerite_4350163_3232.html