X

Εντατικές ζυμώσεις για τον κεντροαριστερό πόλο

Προς την συγκρότηση ενός πολιτικού σχήματος-ομπρέλα προσανατολίζονται ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι, ενώ πηγές της Αγ. Κων/νου αναφέρουν ότι είναι στις προθέσεις τους η προσέγγιση με τον Γιώργο Φλωρίδη και να ρίξουν πολιτικές γέφυρες στον Γιάννη Ραγκούση.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έπεσε στο τραπέζι της πρώτης διερευνητικής συζήτησης, είναι το νέο πολιτικό σχήμα να ονομάζεται «Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά» ή «Δημοκρατική Αριστερά - Σοσιαλιστική Συμπαράταξη» με τα εμβλήματα των συνεργαζόμενων κινήσεων και κομμάτων, ώστε και η Δημοκρατική Αριστερά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και να φαίνεται η δυναμική των συνεργασιών.

Με ορίζοντα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη και οι συνεργαζόμενες προσωπικότητες (πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι: Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης,  Στέφανος Μανίκας, και οι καθηγητές Γιάννης Τσαμουργκέλης και Γιώργος Σωτηρέλης) εργάζονται ώστε να είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη, ενώ η εντολή είναι το συντομότερο να έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική γραμματεία και να έχουν πέσει προτάσεις για το σήμα, που θα φιγουράρει στα ψηφοδέλτια.

Δεν έπεσαν ακόμα ονόματα για την λίστα του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν πρόκειται να παρακαμφθεί το κεκτημένο της ΔΗΜΑΡ για εκλογή από την βάση, που περιλαμβάνεται στο καταστατικό του κόμματος. Έτσι αναμένεται, αφού γίνει μια πρώτη επεξεργασία προτεινόμενων προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο, να κληθεί το σώμα, ενδεχομένως μιας συνδιάσκεψης, να ψηφίσει για να τους αναδείξει.

Προσέγγιση με τους Π80

Στενοί συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη αξιολογούσαν ως ιδιαίτερα εποικοδομητική την συμμετοχή τους στο Προοδευτικό Φόρουμ το Σαββατοκύριακο στο Γκάζι. Μάλιστα ανέφεραν ότι υπάρχει καλή χημεία με τους Π80 (στελέχη της ΠΑΣΠ του ’80 και φίλα προσκείμενοι στον Γιάννη Ραγκούση), αλλά και με μια ομάδα στελεχών που αποσχίστηκε από του Οικολόγους, τους thinkΠ, που τις επόμενες μέρες καταθέτουν στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική τους διακήρυξη. Για τον Γιάννη Ραγκούση, οι ίδιες πηγές της ΔΗΜΑΡ έλεγαν μάλιστα ότι πέρα από τον κοινωνικό τους συγχρωτισμό, θα τους ενδιέφερε και μια πολιτική επαφή.

Η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου

Στάση αναμονής τηρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ως επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» είναι εδώ και καιρό σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Φώτη Κουβέλη. Στην εν λόγω συνάντηση υπό τον Φώτη Κουβέλη είχε προσκληθεί η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», όμως διαμηνύθηκε ότι θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, και εν συνεχεία τα δυο κόμματα είτε οι αρχηγοί απευθείας είτε αντιπροσωπείες τους να συζητήσουν για το όνομα και τον τρόπο διεύθυνσης και οργάνωσης του σχήματος.