X

Τσίπρας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τους επόμενους μήνες κυβέρνηση"

Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τους επόμενους μήνες η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς στη Λουμπλιάνα.

Ant1news


Του Γιάννη Τσακίρη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισκέφθηκε τη σλοβενική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του για την Προεδρία της Κομισιόν επανέλαβε ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήδη βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου. 

«Όλος ο παλιός κόσμος που άφησε την Ελλάδα να καταρρεύσει  βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου. Στους επόμενους λίγους μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση εν αναμονή. Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας. Και θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις στη μάχη για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

-Άμεση ακύρωση των μνημονίων και συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών.

-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη.

-Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

-Οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος. 

Στη συνέχεια άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Βερολίνου και της Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «επιβάλλουν στην Ευρώπη τον ζουρλομανδύα της λιτότητας, της πειθαρχίας και της απορρύθμισης. Η απάντηση μας είναι καθαρή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει» και πρόσθεσε: 

«Η Ευρώπη θυσίασε την Ελλάδα για  να διασώσει τις γερμανικές, γαλλικές και τις άλλες μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Προτίμησαν να προκαλέσουν μια, χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για σώσει τον καπιταλισμό τύπου καζίνο στην Ευρώπη». 

Παράλληλα επιτέθηκε στους συνυποψηφίους του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και Μάρτιν Σούλτς  σημειώνοντας πως «η δική τους Ευρώπη είναι ακριβώς η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε» ενώ επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων και στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται έναν πρωθυπουργό που χαιρετά ναζιστικά.