X

Αναταραχή στη ΔΗΜΑΡ

«Ξαναχτύπησε» η εσωκομματική αντιπολίτευση με κείμενο-μανιφέστο.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Οι κ.κ. Λυκούδης, Ψαριανός και Παπαδόπουλος πρωτοστατούν και αποδίδουν στο κείμενο-μανιφέστο, που συνυπογράφουν με άλλα 23 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ότι «η σθεναρή άρνηση του διαλόγου για την ανασυγκρότηση του χώρου από πλευράς του κόμματος εξακολουθεί να ισχύει και δεν εξισορροπείται από την επιλογή του τρίτου πόλου, ο οποίος εν τέλει είναι άγνωστο αν είναι ΔΗΜΑΡ+ ή -. Παράλληλα, τα δημοσκοπικά ευρήματα για το κόμμα φθίνουν συνεχώς. Η πραγματικότητα του πόλου είναι πολύ κατώτερη των απαιτήσεων, με πολιτικό στίγμα ασαφές και κυλιόμενο περιεχόμενο, ανάλογα με το ποιος από τους συμπαραταχθέντες ομιλεί. Με εχθρότητα για κάθε τι μεταρρυθμιστικό» αναφέρουν με σαφείς αιχμές προς την ηγεσία.

Το κείμενο-παρέμβαση ολόκληρο:

Επιμένοντας ΜΕΤ.ΤΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, καλημέρα.

Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την μετασυνεδριακή επικοινωνία μας, προσδίδοντάς της αμφίδρομα περιεχόμενο και τακτικότητα. Δυστυχώς, όσα προγραμματίζαμε πριν και μετά το συνέδριο, με ευθύνη ημών, των μελών της ΚΕ δεν έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους. Η παρουσία μας, με σαφή διακριτότητα έχει επιβληθεί στα ανώτατα όργανα του κόμματος, όχι όμως και στο σύνολο του κομματικού σώματος, ενώ επίσης δεν έχει αποκτήσει τη στοιχειώδη εκείνη πανελλαδική δομή και διακριτότητα στην κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση εξελίχθηκε ταχύτατα και το πολιτικό τοπίο άλλαξε δραματικά, σε σχέση με τις προσλαμβάνουσες του συνεδρίου. Σε γενικές γραμμές θεωρούμε, ότι οι απόψεις μας έχουν δικαιωθεί από την πραγματικότητα, αναδεικνύοντας τις τεράστιες αντιφάσεις της πλειοψηφίας και των επιλογών της. Επιλογές, που υλοποιήθηκαν με όλη την άνεση της ευρύτατης συναίνεσης που συγκέντρωσαν, χωρίς όμως να μπορέσουν να δικαιωθούν στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Έτσι, η σθεναρή άρνηση του διαλόγου για την ανασυγκρότηση του χώρου από πλευράς του κόμματος εξακολουθεί να ισχύει και δεν εξισορροπείται από την επιλογή του τρίτου πόλου, ο οποίος εν τέλει είναι άγνωστο αν είναι ΔΗΜΑΡ+ ή -. Παράλληλα, τα δημοσκοπικά ευρήματα για το κόμμα φθίνουν συνεχώς. Η πραγματικότητα του πόλου είναι πολύ κατώτερη των απαιτήσεων, με πολιτικό στίγμα ασαφές και κυλιόμενο περιεχόμενο, ανάλογα με το ποιος από τους συμπαραταχθέντες ομιλεί. Με εχθρότητα για κάθε τι «μεταρρυθμιστικό».

Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία των 58 έχει εκφυλιστεί, συρρικνωνόμενη μάλλον στο πασόκ-, ενώ το νεότευκτο «Ποτάμι», φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από ένα ακροατήριο που αποχωρεί από τον δικό μας χώρο. Γενικά, ο χώρος της κεντροαριστεράς, είναι κατακερματισμένος, όσο ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας στην κρίση του και τη δική μας αριστερά.

Οι επιλογές του κόμματος μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση υπήρξαν τέτοιες αυτοαναίρεσης και αυτοακύρωσης. Ακυρώνοντας τις προηγούμενες επιλογές του, η ηγεσία του κόμματος αλλοίωσε τον πολιτικό του λόγο και απομάκρυνε τον «ζωτικό του χώρο», δημιουργώντας η ίδια τις συνθήκες ασφυξίας του. 

Με αυτά τα δεδομένα και σε ένα πολιτικό περιβάλλον μάλλον εχθρικό, οδεύουμε σήμερα σε τριπλές εκλογές, αντλώντας από το απόθεμα του προγραμματικού μας λόγου, χωρίς στίγμα και χωρίς αιχμές, ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά. Επιπλέον, με εσωτερικές διαδικασίες, που τουλάχιστον εγείρουν θέματα δημοκρατίας, για τη λειτουργία των κομματικών οργάνων και της Κ.Ε.

Σε αυτό το περιβάλλον, οφείλουμε να παρεμβαίνουμε καθημερινά, σηκώνοντας τις ιδρυτικές μας δεσμεύσεις και αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και χρησιμότητα ενός αριστερού μεταρρυθμιστικού κόμματος, αυτού που οφείλει να είναι η ΔΗΜΑΡ. Έστω και αργά και χωρίς πανηγυρικότητα, (αφού η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά έχει αρχίσει), πρέπει να βαδίσουμε συντεταγμένα και συνεννοημένα στις επερχόμενες εκλογές, συμμετέχοντας και διεκδικώντας λόγο και ρόλο. Η Μεταρρυθμιστική Τάση (ΜΕΤ.ΤΑ) να επιβάλλει την παρουσία της με τίτλους και με λάβαρα εντός και εκτός του κόμματος. Κάτι, που όμως, δεν μπορεί να συνδέεται μόνον με τις συγκυριακές διαφοροποιήσεις μας και τις διαφωνίες τακτικής με την ηγεσία, αλλά με την παραγωγή πολιτικών προτάσεων.

Είναι προφανές, ότι η εγκυρότητα του μετεκλογικού μας λόγου εξαρτάται από την ποιότητα της προεκλογικής μας συμμετοχής. Εν όψει εξελίξεων και μετεξελίξεων, σε μας λαχαίνει να κρατήσουμε αυτόν τον χώρο ζωντανό και ενδιαφέροντα.

                                                                                Αθήνα, 30.03.14

Τα μέλη της Κ.Ε. 

  1. Βαρελάς Δημήτρης
  2. Γεωργάτος Γεράσιμος
  3. Γιάνναρος Ανδρέας
  4. Δερμιτζάκης Δημήτρης
  5. Επιτροπάκη Κατερίνα
  6. Ζαράνης Ηλίας
  7. Κανελλοπούλου Γωγώ
  8. Καραγρηγορίου Γρηγόρης
  9. Καραφέρη Μαρία
  10. Κάρης Κώστας
  11. Κελαϊδίτης Ξένος
  12. Κεχαγιόγλου Ελένη
  13. Λιοναράκη Μυρσίνη
  14. Λυκούδης Σπύρος
  15. Μανδαράκης Βασίλης
  16. Νικολάου Γιάννης
  17. Οκλαντ Άστριντ-Ζωή
  18. Παπαδόπουλος Ανδρέας
  19. Πιέρρος Γιώργος
  20. Πολίτης Χαϊμ
  21. Πολυμενάκου Φιλιώ
  22. Τριανταφύλλου Θόδωρος
  23. Τσακνιάς Γιώργος
  24. Τσικαρδάνη Ντόρα
  25. Χαϊνάς Κώστας
  26. Ψαριανός Γρηγόρης