X

Τσίπρας: Ζήτησα από τον ΠτΔ να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες

Άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ant1news



«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο. Έχουμε ιστορική πολιτική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δυνάμεων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

«Δεν είναι μόνο η μεγάλη σημαντική καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» στις ευρωεκλογές με 4 μονάδες»,, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση «έχουν απώλεια 11 και πλέον μονάδων από τα ποσοστά που κατέγραψαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον Ιούνη του 2012».

Αυτό «συνιστά μία πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή», είπε κ. Τσίπρας και τόνισε πως «όταν καταγράφεται μια τόσο έντονη δυσαρμονία, είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται και ιδίως αυτή η Βουλή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «την άποψή μας, ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».

«Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε σαν ήταν αυτός που κέρδισε με 4 μονάδες τις εκλογές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Αντώνη Σαμαρά. «Σε κάθε περίπτωση τον καλώ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές. Τον καλώ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις. Να μη διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά», ανέφερε σχετικά και συνέχισε στον ίδιο τόνο.

«Τέλος προειδοποιούμε τον Πρωθυπουργό  να μη διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό  του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την  ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Διότι δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια, για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες, έχοντας δηλαδή ποσοστά μειοψηφίας στο λαϊκό σώμα», κατέληξε.


Κεδίκογλου: «Πρωτοφανής θεσμική εκτροπή από τον Αλ. Τσίπρα»

Για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, κατηγορεί η κυβέρνηση τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές και ότι δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την «ανατροπή» που σχεδίαζε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή και όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου και τόνισε ότι είναι εκτροπή να ερμηνεύεται η ψήφος του λαού για ερώτημα άλλο από αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. «Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες...» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για «ανατροπή» δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012.