X

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist.

Ant1news



«Εμείς επιδιώκουμε τη συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το συνέδριο του Economist και μιλώντας ειδικότερα για τη ΔΕΗ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Η εκχώρηση της ΔΕΗ «δεν αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, αλλά μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης», και υπό το πρίσμα αυτό «είναι, συνεπώς, σαφές ότι την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες επιβάλλουν, μέσω των δανειστών, η εγχώρια διαπλοκή και οι πολυεθνικές εταιρείες στην ενέργεια- και όχι η Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί ως ο υπεύθυνος πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας και να αφήσει στην άκρη τη στρατιωτική και δικαστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και να ανοίξει τον δρόμο στη διαβούλευση, τον διάλογο και τη Δημοκρατία».

«Η επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ και η αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνουν, όχι μόνον το δίκαιο των κοινωνικών αγώνων, αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη αντίθεση με την κοινωνία της απομονωμένης και καταρρέουσας κυβέρνησης Σαμαρά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «ο κ. Σαμαράς έχει δημοκρατική υποχρέωση να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες».

Εξηγώντας τις θέσεις του κόμματος του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια για να μην αλλάξει τίποτα». «Ακριβώς, το αντίθετο. Τη θέλουμε ενιαία και δημόσια για να την αλλάξουμε. Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τους δημόσιους φορείς και το δημόσιο συνολικά, με το ίδιο πλαίσιο και την ίδια νοοτροπία οργάνωσης και λειτουργίας που επέβαλαν, για ίδιο κομματικό όφελος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά», σημείωσε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «θέλουμε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που διασφαλίζουν:

- το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, περιλαμβανομένης της ενέργειας. Έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας και να αποκατασταθεί το δικαίωμα όλων σε μια ελάχιστη, βιοτική ποσότητα ενέργειας. Να παραμείνει το ρεύμα δικαίωμα και να μην ξαναγίνει πολυτέλεια,
- τον εξορθολογισμό, τη διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία τους, ως κοινωνικών και αναπτυξιακών θεσμών,
- τη δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική λογοδοσία,
- τη συμβολή τους στον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας».