X

«Μπάχαλο» η ΔΗΜΑΡ μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Κατερίνα Μάρκου, εκτός Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ τέθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ant1news

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Δημοκρατική Αριστερά μετά την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου και την απομάκρυνση του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με απόφαση του Φώτη Κουβέλη.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί η Κατερίνα Μάρκου, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Στην συνέχεια, με απόφαση του Φώτη Κουβέλη τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ο Γρηγόρης Ψαριανός μετά την σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ". 

Επίσης, αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Σε επιστολή του πρός τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ασκεί κριτική λέγοντας ότι «το κόμμα παίρνει διαζύγιο από τα στελέχη που το ίδρυσαν» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε; Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό».

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ήλπιζε πως «η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού». 

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης με εύσχημο τρόπο αποσύρει τις υπογραφές και την πρόταση για το δημοψήφισμα αφού έχουν προστεθεί οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής . 

"Από την πρώτη στιγμή, κατέστησα σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών. Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα", αναφέρει στην δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης.

Νωρίτερα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να αποσύρουν τις υπογραφές τους, σε περίπτωση που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι δεν συναθροίζονται στις 120 απαιτούμενες υπογραφές και αυτές των βουλευτών του ΚΚΕ. Όπως είχε τονίσει ο κ. Αναγνωστάκης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν ούτε πολιτικά ούτε αθροιστικά να υπολογιστούν οι υπογραφές τους με των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η Νίκη Φούντα από την πλευρά της ανέφερε ότι εάν συναθροιστεί η υπογραφή της με της Χρυσής Αυγής, θα την αποσύρει.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης σε ανακοίνωσή του το πρωί ανέφερε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν μπορεί να συναρθροιστεί με τα αιτήματα άλλων πολιτικών χώρων, ενώ όπως είπε συνυπογράφει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα, επικαλούμενος λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης.