X

Κάλεσμα Τσίπρα για συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρώπη

Από τη Ρώμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις πολιτικές λιτότητας, καθώς και την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Γάζα.

Ant1news

Την επιτυχία της «Άλλης Ευρώπης» στις πρόσφατες ευρωεκλογές χαιρέτισε σε ομιλία του στη Ρώμη, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη να συσπειρωθούν.

«Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η “Άλλη Ευρώπη” συναντιέται τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας και τους Podemos. Με το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας. Με το Die Linke, το γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς, και τους άλλους συντρόφους μας. Για ν’ αλλάξουμε, όλες και όλοι μαζί, το συσχετισμό δυνάμεων, προς όφελος του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού», τόνισε.

«Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση ότι ο πόλεμος όμως είναι ακόμα μπροστά μας και θα είναι σκληρός. Γιατί η λιτότητα και τα Μνημόνια είναι ακόμα εδώ. Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά της ηγεμονικής στάσης του Βερολίνου, λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ανακυκλώσει πολιτικά στην Ευρώπη το «Μεγάλο Συνασπισμό» της Γερμανίας. Και ότι δε θα συνεχίσει το καταστροφικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, που δε υπηρετούσε την Ευρώπη και τους πολίτες της, αλλά το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυρίας Μέρκελ».

«Της κας Μέρκελ που δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στο δικαίωμα του Ισραήλ να δολοφονεί αθώους αμάχους. Και πραγματικά, μια τέτοια ευρωπαϊκή ηγεσία μας κάνει να ντρεπόμαστε για την Ευρώπη».

Καταγγέλλοντας την αδράνεια των ισχυρών της Ευρώπης απέναντι στο ανελέητο σφυροκόπημα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Όταν παιδιά σκοτώνονται από βόμβες σε μέρη που βρέχει η ίδια θάλασσα με την ευρωπαϊκή ήπειρο, δε μπορεί παρά να αισθανόμαστε ντροπή όταν η Ευρώπη ανέχεται και δεν αντιδρά. Και το λιγότερο που σήμερα έχουμε να πούμε είναι ότι είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ευρωπαίοι».

Κάνοντας μία σύγκριση του αντίκτυπου της λιτότητας στην ελληνική και την ιταλική κοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως δεν υπάρχει περιθώριο για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

«Τη στιγμή που αυξάνεται η φτώχεια, που οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, ενώ μεγάλα στρώματα του πληθυσμού σπρώχνονται στο περιθώριο και την αφάνεια. Κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη πολιτική της λιτότητας. Ε, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό δεν το ανέχεται η κοινωνία. Δεν το ανέχεται η Αριστερά. Δεν το αντέχει η δημοκρατία».