X

Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση για τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το ψυχολογικό κενό που χωρίζει το «παπανδρεϊκό» και το «βενιζελικό» στρατόπεδο αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα Παπανδρέου για τα σαραντάχρονα του ΠΑΣΟΚ και παραβρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατόπιν έντονου παρασκηνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με συνθήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε αντίθεση άκουγε, τόσο κατά την άφιξη του όσο και κατά την εκφώνηση της ομιλίας του, συνθήματα όπως «Γιώργο γερά να πέσει η δεξιά» και «Παπανδρέου-Παπανδρέου».

Δεν έλειψαν μάλιστα και τα γιουχαΐσματα κατά του κ. Βενιζέλου όταν απάντησε στο κοινό από βήματος με την αιχμή: «Άκουσα το σύνθημα να πέσει η Δεξιά, θα μιλήσουμε διεξοδικά στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη πως έγινε η σύμπραξη με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη» υπονοώντας ότι η απόφαση της συγκυβέρνησης πάρθηκε από τον κ. Παπανδρέου.

Αρχικά ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να αποδώσει σε «καλοθελητές που επιδίωξαν να προκαλέσουν τεχνητή πόλωση» την κόντρα που προκλήθηκε με αφορμή την απουσία Παπανδρέου από τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, λόγω διάλεξης στο Λονδίνο. «Ξέρω ότι θα είναι συναισθηματικά παρών» είπε, ενώ το ακροατήριο τον αποδοκίμαζε με το σύνθημα «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στα συνθήματα με την φαρμακερή φράση «κάθε ιστορική φάση εμπεριέχει το κεκτημένο αλλά και τα βάρη της προηγούμενης φάσης. Βάρη που πολλές φορές καλούνται να σηκώσουν στελέχη νέα ή παλαιότερα, αλλά χωρίς καμία προσωπική ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις, ή πολύ χειρότερα, για εύκολες αλλά όχι διορατικές αποφάσεις του παρελθόντος», υπονοώντας ότι ευθύνεται και ο Γιώργος Παπανδρέου για εσφαλμένες επιλογές που στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ, όπως η υπαγωγή στο Μνημόνιο, χωρίς να επιδιωχθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Με φόντο το αρνητικό κλίμα στο ακροατήριο, ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε στα βέλη προς το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο ότι η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια «είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και προσωπικής εντιμότητας και αξιοπρέπειας, ιδίως για όσους έπαιξαν ρόλο καθοριστικό και πολύ περισσότερο ηγετικό σε κρίσιμες φάσεις, απώτερες ή εγγύτερες της διαδρομής του τόπου και της παράταξης.»


Νέα αρχή για την παράταξη υποσχέθηκε ο Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου ερμήνευσε την ανταπόκριση των πολιτών στην εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου ως «το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του Κινήματός μας. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε κάνοντας οργιώδες το παρασκήνιο για την επάνοδο του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη, καθώς και στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που χειροκροτήθηκε εισερχόμενος στο Ζάππειο.