X

Πως σχολιάζει η αντιπολίτευση τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

Για θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, ενώ το Ποτάμι σημειώνει ότι χρειάζεται «σχέδιο, όχι παρακαλετά, ούτε τσαμπουκάδες».

Ant1news

Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με την κ. Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία σχολιάζει τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

«Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από την σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει».

Η απάντηση της ΝΔ

Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, που σε μια λιτή ανακοίνωση αναφέρει:  «Περιθωριακή κριτική από ένα περιθωριακό κόμμα.  Κρίμα».

Καμμένος: «Αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού»

Για έναν προσκυνημένο πολιτικό έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, αφού ανέπτυξε, ακόμα μια φορά, στα πλαίσια της πολιτικής εικονικής πραγματικότητας, το success story μιας άλλης χώρας, αφού απέκρυψε την αλήθεια, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση, υπέβαλε τα σέβη του στην εμπνεύστρια της καταστροφικής πολιτικής για την πατρίδα μας. Αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού».

ΚΚΕ: "Οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό"

"Η συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ο στόχος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί.

Γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιδιώκει «ελάφρυνση» του χρέους και του μνημονίου, όχι για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο και για ν’ αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής. Άλλωστε, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν προεξοφλήσει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα με τη στάση που κρατάει ο καθένας στο ζήτημα του χρέους και του μίγματος πολιτικής που προτείνουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη".

ΔΗΜΑΡ: «Αμετακίνητο το Βερολίνο» 

«Τα αποτελέσματα της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έρχονται να διαψεύσουν τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

 Το Βερολίνο αποδεικνύεται αμετακίνητο στη συγκεκριμένη αντίληψη διαχείρισης της κρίσης, που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση και την οικονομία σε υφεσιακό τέλμα. Οι όποιες θετικές αναφορές στην πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να ισοσκελίσουν το βάρος των υποδείξεων και της γερμανικής εμμονής για προσήλωση στον κορσέ του  Συμφώνου  Σταθερότητας  και Ανάπτυξης και  στις πολιτικές της λιτότητας». 

Το Ποτάμι: Σχέδιο χρειάζεται - όχι παρακαλετά ούτε τσαμπουκάδες

Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ κατέληξε τελικά σε … λόγια παρηγοριάς, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι.

Προστίθεται ακόμη ότι «η κατανόηση όμως της κ.Μέρκελ δεν είναι αρκετή για να επουλώσει τα τραύματα της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα- και το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή που εμφανιστήκαμε, δεν σώζεται ούτε με παρακαλετά ούτε με τσαμπουκάδες. Μόνο ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας θα υποχρέωνε συμμάχους και δανειστές να σκεφθούν αλλιώς την Ελλάδα. Τα κόμματα εξουσίας όμως προτιμούν να σκιαμαχούν μεταξύ τους παρά να συνεργαστούν ή έστω να συζητήσουν ένα τέτοιο πατριωτικό σχέδιο. Για το παλιό πολιτικό σύστημα προέχει η σωτηρία του και όχι η σωτηρία της χώρας».