X

Πολιτική κόντρα για το …άκυρο «βέτο» της τρόικας για τις 100 δόσεις

Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα της Κυβέρνηση ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί κανονικά, η αντιπολίτευση φθάνει να ζητά μέχρι και εκλογές για ένα e-mail των δανειστών.

Ant1news

Τροφή για …σκιαμαχίες στο πολιτικό σκηνικό έδωσε το e-mail της τρόικας με το οποίο οι δανειστές ζητούν να μην εφαρμοστεί η ψηφισμένη από την Βουλή ρύθμιση για την εξόφληση χρεών σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία σε ως 100 δόσεις. 

Πρόκειται για αίτημα της τρόικας που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και ανθρώπων με γνώση των διαπραγματεύσεων, έγινε μεν με μεγάλη καθυστέρηση, προφανώς για την δημιουργία εντυπώσεων και την αύξηση της πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Παράλληλα όμως λαμβάνεται και ως μήνυμα της σκληρής στάσης που αναμένεται να τηρήσουν οι δανειστές με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που στόχο θα έχουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την οποία «ανοίγει» η πόρτα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. 

Αμέσως το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση της τρόικας, ξεκαθάρισε με ανακοίνωση του ότι η ρύθμιση είναι νόμος του Κράτους και πρόκειται να εφαρμοστεί ως έχει. 

Ωστόσο και μόνο η ύπαρξη του e-mail, που είναι ένα από τα πολλά με παρεμφερή περιεχόμενο που έχουν φθάσει στο οικονομικό επιτελείο στα χρόνια του μνημονίου και των σκληρών διαπραγματεύσεων ήταν αρκετό για πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έφθασαν να ζητούν μέχρι και εκλογές εξαιτίας αυτού του e-mail.

O ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο», ενώ σε πιο ήπιους τόνους η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί».

Σε πιο οξείς τόνους, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι το e-mail της τρόικας «αποδεικνύει τον απόλυτο ευτελισμό της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ να ανακοινώνει 100 δόσεις και να διατάζει η τρόικα με ένα e-mail να πάρουν πίσω τη διάταξη. Τα ψέματα και η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού επιβάλλουν εκλογές τώρα».

Το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει πάντως ότι παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας και για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, «η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

Όλα  αυτά ενώ αυξάνουν οι ευρωπαϊκές φωνές πίεσης προς την ελληνική πλευρά για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν, που αποτελούν όρο για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την τρόικα και την λήψη αποφάσεων για την «επόμενη ημέρα» από το Μνημόνιο.