X

Τσίπρας: Πρέπει να μπει φρένο στον κατήφορο αμέσως τώρα

Προσφυγή στην κάλπη ζήτησε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας από το Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μπει φρένο στον κατήφορο».

Ant1news



«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Τρίτης στο 25ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι «πρέπει να μπει φρένο στον κατήφορο αμέσως τώρα», κατηγορώντας την «κυβέρνηση Σαμαρά» ότι επιβάλλει «μια τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα, παραδειγματική για όλη την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νέα, μόνιμα μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν από 01.01.2015», τα οποία - όπως είπε - έχουν «μόνον πολιτικό στόχο». Είπε ότι επιδιώκουν «να εμφανίσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσω της αέναης λιτότητας. Να γίνει, δηλαδή, δήθεν βιώσιμο στα χαρτιά, κάνοντας αβίωτη στη πράξη, την καθημερινότητα ενός λαού» και «μετατρέποντας το Μνημόνιο σε καθεστώς, να αποδείξουν ότι η προοπτική της συνολικής αναδιάρθρωσης των χρεών στην Ευρωζώνη είναι κλειστή».

«Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που επιδεινώνουν το αρχικό πρόβλημα. Και η προσπάθειά της να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε την επίθεσή του.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «στροφή αξίας €2,5 δις» και «προσυπέγραψε την εκτίμηση της τρόικας», ενώ έκανε λόγο για μία «εικονική πραγματικότητα». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το δημοσιονομικό κενό αυτό διευρύνεται και «μετατρέπεται σε χρηματοδοτικό κενό», και όπως είπε τότε η Ελλάδα θα βρεθεί «σε διπλό αδιέξοδο: να χρειάζεται πρόσθετο δανεισμό, αλλά, λόγω του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και της αναποτελεσματικής πολιτικής της λιτότητας, να μην μπορεί να βγει στις αγορές».

Συνεπώς, μόνο με αλλαγή πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως  αυτό θα συμβεί «με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, "κούρεμα" του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του».

«Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ωσάν να είναι εκπρόσωποι των δανειστών και όχι η ηγεσία μιας υπερχρεωμένης και δανειζόμενης χώρας, πλειοδοτούν σε δηλώσεις ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι δήθεν βιώσιμο. Αφαιρούν έτσι εκ των προτέρων το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «τη σύγκληση "Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος", κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, που ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας και έβαλε τα θεμέλια για τη μεταπολεμική ανάπτυξή της».

«Αυτό ζητάμε και τίποτα περισσότερο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πιο λογική πρόταση, όταν η Ιταλία έχει χρέος €2,2 τρις, η Γαλλία €2 τρις, και η Ισπανία περίπου €1 τρις».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι - και θα είναι - ο εμβρυουλκός προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη» και απηύθυνε «πρόσκληση στη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα για την επόμενη μέρα» ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που διαγράφονται, όπως είπε, προτάσσοντας το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με το πρόγραμμα αυτό θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη διακινδύνευση από την επιμονή στο λάθος.