X

Πως είδαν οι πολιτικοί αρχηγοί το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας

Οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες, είπε ο Πρωθυπουργός. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ant1news



Ανάμεικτη είναι η εικόνα στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που ολοκληρώθηκε με 160 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» και 135 «παρών».

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ευχαρίστησε τους βουλευτές που ξεπέρασαν τους ενδοιασμούς τους και ψήφισαν «ναι».

Άκρως αντίθετη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να εμφανίζεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατάρρευσε. Αύριο θα είναι μία καινούργια ημέρα, πιο αισιόδοξη, γιατί η δημοκρατία δεν εκβιάζεται», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.



Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά την ψηφοφορία, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με στενούς συνεργάτες του προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις. Σύμφωνα με στενούς συνομιλητές του, ο κ. Βενιζέλος δεν αλλάζει ρητορική και θέση, όπως την εξέφρασε σήμερα κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και χαιρετίζει το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν θετικά βουλευτές που έχουν «κεντροαριστερή καταγωγή», όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός.

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν λειτουργεί η Δημοκρατία. Θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες στην αντικατάσταση αυτής της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχουν επιβάλει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αποτιμώντας το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο (το αποτέλεσμα), σημαίνει εκλογές. Δεν μπόρεσαν να πείσουν με οποιοδήποτε μέσο Έλληνες βουλευτές οι οποίοι ψηφίζουν κατά συνείδηση. Είμαι σίγουρος και για τις άλλες ψηφοφορίες, όπως είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται. Ο κ. Σαμαράς πλέον πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα και την κυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε και κατέστησε σαφές ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος, ακόμα και αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς».



«Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στήνεται ένας νέος δικομματικός καβγάς. Στήνεται μια νέα πολιτική πόλωση, γνωστή βέβαια από τα παλιά», τόνισε από πλευράς του ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη χώρα. Στην πραγματικότητα και οι δύο δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ, στις αγορές, στο μεγάλο κεφάλαιο, θέλουν το λαό στη γωνία, θέλουν το λαό παροπλισμένο να παρακολουθεί τις εξελίξεις, άκριτα να αποδέχεται τα «μνημόνια διαρκείας», να αποδέχεται τις συμφωνίες αυστηρής επιτήρησης από τους δανειστές, να αποδέχεται τα δεσμά της ΕΕ και τις αλυσίδες της ευρωζώνης».



Το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο για τις εκλογές, ανέφερε την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.