X

Η επόμενη μέρα για τους πολιτικούς αρχηγούς

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη.

Ant1news

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανήκει στην ιστορία και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν μπροστά τους ένα «μίνι Μαραθώνιο» μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία, έχοντας στο νου τους την 29η Δεκεμβρίου, την κρίσιμη μέρα της τρίτης ψηφοφορίας.

Με τις είκοσι ψήφους να χωρίζουν την εκλογή Προέδρου από τις πρόωρες εκλογές, το βλέμμα όλων πέφτει στους ανεξάρτητους βουλευτές και τις προθέσεις ψήφου τους.

Σαμαράς: Θα εκλεγεί Πρόεδρος

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι «ακόμα κι αν χάθηκε η μάχη υπάρχει περιθώριο για να κερδηθεί ο πόλεμος», ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν εκκλήσεις για συναινετική λύση, ακόμα και για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικού σκοπού». Το τελευταίο σενάριο απορρίπτεται από το Μαξίμου και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα το δεχόταν ο κ.Βενιζέλος.

 «Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε παράβαση του Συντάγματος και της δεδηλωμένης» σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας ότι σε ενδεχόμενη «πρόκληση» έναντι του πρωθυπουργού οι πρωτοβουλίες του Μαξίμου θα ήταν να αναζητηθούν «καθαρές λύσεις», σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος της Βουλής, μετά το πέρας της διαδικασίας, άλλωστε εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος στις επόμενες ψηφοφορίες και επεσήμανε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».

Βενιζέλος: Στηρίζουμε Δήμα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει και στις τρεις ψηφοφορίες τον κ. Δήμα, ενώ ζήτησε εκλογή Προέδρου και συμμετοχή στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης από τα κόμματα που καταψήφισαν τον κ.Δήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη ακόμα και να συζητήσει την επίσπευση των εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «προχωράμε περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης φυσικά και των βουλευτών ατομικά σε αυτό που είπα, σε μια προσέγγιση που συνδέει την εκλογή του ΠτΔ με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοικτοί για να τα συζητήσουμε όλα, γιατί εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση «εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη», αποστροφή η οποία ερμηνεύεται από τους συνεργάτες του ως επιμονή στην ανάγκη να εξευρεθεί συναινετική λύση.

Τσίπρας: Η λύση είναι στις εκλογές

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια ημέρα γιατί η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Τη διέξοδο θα δώσουν ο λαός και η δημοκρατία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τη Βουλή.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει ορισμένες «εφεδρείες», εξασφαλισμένες δηλαδή ψήφους βουλευτών που κατά τη χθεσινή διαδικασία δήλωσαν «παρών». Θεωρούν ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα αν η αφετηρία της πρώτης ψηφοφορίας ήταν οι 165 θετικές ψήφοι.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αφού θεωρούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα, θα λειτουργήσει πιεστικά για ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Επιπλέον δεν αποκλείουν την αλλαγή προσώπου, κάτι που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει. Το σενάριο άμεσης ενεργοποίησης ειδικού σκοπού, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες, επίσης δεν αποκλείεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου σπεύδουν εκ των προτέρων να διακηρύξουν ότι δεν πρόκειται να τους βρει σύμφωνους, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες είναι μονόδρομος.

Καμμένος: Θα πρέπει να επιμείνουμε στην αντιμνημονιακή εντολή

Αναστάτωση προκάλεσε στο κόμμα του ο Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας, παραδεχόμενος ότι  «θα είναι δύσκολο» για όλους τους βουλευτές του να καταψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία. Μιλώντας στους Financial Times εξέφρασε αμφιβολίες για τις προθέσεις των βουλευτών του, αφού ανέφερε ότι «δεδομένης αυτής της κατάστασης είναι δύσκολο» να παραμείνουν πιστοί στην τελική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο ίδιος «θα πρέπει όλοι μας να επιμείνουμε στην αντιμνημονιακή εντολή που μας έδωσαν οι Έλληνες πολίτες».

Εντύπωση προκάλεσε η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από πλευράς Καμμένου, με τον οποίο συναντάται στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, στο γραφείο του πρώτου.

Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος προς τις κάλπες

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ βγαίνοντας από τη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι «με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές».

Σε σημερινές του δηλώσεις εκτίμησε ότι οι εννέα βουλευτές του κόμματός του θα ακολουθήσουν στις επόμενες δύο ψηφοφορίες την ίδια με τη χθεσινή γραμμή και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εκλογή Δήμα είναι ανέφικτη. Ερωτώμενος για την πρόσφατη δήλωσή του ότι δε θα θεωρήσει αποστασία τυχόν θετική ψήφο των βουλευτών του στην προεδρική εκλογή, έκανε λόγο για « σκόπιμη διαστρέβλωση» και είπε ότι «κάποιοι φορούν ένα παραμορφωτικό φακό και κινούνται με βάση τις δικές τους στοχεύσεις», είπε.

Κουτσούμπας: Η προεδρική εκλογή φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ως αφορμή για να στηθεί «ένας νέος δικομματικός καβγάς, μια νέα πολιτική πόλωση», σχολίασε χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ τη διαδικασία προεδρικής εκλογής και κάλεσε τον λαό «να αντιτάξει ένα αποφασιστικό “όχι” σε όλα αυτά» και να ενισχύσει το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας έδωσε καθαρά προεκλογικό τόνο στην ομιλία του, χθες, στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για τα 96 χρόνια του κόμματος, καθώς, όπως είπε, η προεδρική εκλογή φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ζήτησε ενίσχυση του ΚΚΕ, καθώς, όπως είπε, αυτό αποτελεί για τον λαό τη μόνη αποτελεσματική άμυνα έναντι μιας πολιτικής που στρέφεται εναντίον του.