X

Τσίπρας στο Reuters: Θέλουμε συμφωνημένη λύση για το χρέος

«Δε θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ant1news

Η ακύρωση των πολιτικών λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τονίζοντας παράλληλα πως εφόσον εκλεγεί θα διαπαγματευτεί την ελάφρυνση του χρέους με τους δανειστές, χωρίς να κάνει μονομερείς ενέργειες.

Διαβεβαιώνοντας πως αποτελεί δέσμευσή του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε στο Reuters ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περικόψει ή να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε πως τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν, ωστόσο θα επιδιώξει μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που ελέγχει η ΕΚΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται -σύμφωνα το δημοσίευμα- να κερδίσει στην περίπτωση που προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τώρα, έχει δηλώσει ότι θα ακύρωνε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από ΕΕ/ΔΝΤ και θα απαιτούσε μία ελάφρυνση του χρέους όταν αναλάμβανε την εξουσία. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για τα σχέδια του κόμματός του περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

«Με τον όρο διαπραγμάτευση, σημαίνει πως θέλουμε μία συμφωνημένη λύση», εξήγησε στο Reuters κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως περιμένει μία «σκληρή» στάση, αρχικά, από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Αναφορικά με το χρέος και τη δανειακή συμφωνία, την οποία θα επαναδιαπραγματευθούμε: Δεν έχουμε σκοπό να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός εάν μας υποχρεώσουν. Αν και πιστεύω πως κανείς δε θα μας αναγκάσει να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, επειδή κανείς δε θα ωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης.»

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε τη συνεργασία με το συντηρητικό και το κεντροαριστερό κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά, για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα επιτευχθεί μετά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Το πρακτορείο Reuters καταλήγει ότι οι εικασίες πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να επιδιώξει μία ευρεία εθνική συμμαχία για να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές «φούντωσαν» αφότου ο Σαμαράς έχασε τον πρώτο γύρο της κρίσιμης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή την Τετάρτη με μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη.