X

Θεοδωράκης: Είμαστε αντίπαλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση, την οποία είπε, όμως, ότι θα στηρίξει όταν θεωρήσει ότι πρέπει. ΑΝΕΛ: «Ο κ. Θεοδωράκης από τις 25 Ιανουαρίου έπαψε να συγκαταλέγεται στους "Πρωταγωνιστές"».

Ant1news

Κριτική στην κυβέρνηση, στο κυβερνητικό σχήμα και στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

«Θα δυσκολευόταν κανείς να πιστέψει ότι η πρώτη αριστερή - όπως θέλουν να την αποκαλούν-  κυβέρνηση της χώρας έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνομοσιολόγους και  αντιευρωπαϊστές» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση που προέκυψε από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ ειρωνευόμενος τον Πάνο Καμμένο πρόσθεσε:

«Στα χρόνια του μνημονίου είχαμε την μεγάλη του αποκάλυψη ότι οι ξένοι μας ψεκάζουν για να είμαστε άβουλοι και επειδή το θέμα είναι πάντα η οικονομία είχαμε πρόσφατα και την ανατρεπτική του θεωρία ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας πληρώνουν λιγότερους φόρους».

«Είμαστε αντίπαλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε επιφυλάξεις για την πολιτική του. Βλέπουμε ίσως και διαφορετικά τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη.

Κρίνουμε ότι η οικονομική του πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε νέο μαρασμό την ήδη μαραμένη οικονομία μας» είπε σχολιάζοντας τις θέσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι δεν θα κάνει «εκδικητική» αντιπολίτευση, στην περίπτωση που κρίνει ότι πρόκειται για το κοινό καλό.

«Όμως δεν είμαστε εχθροί, είμαστε αντίπαλοι και προσδοκούμε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαπτισμένη στην κολυμπήθρα της κυβερνητικής πραγματικότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη  μείωση των ανισοτήτων, να επουλώσει κάποια από τα τραύματα της κοινωνίας και να ισορροπήσει τη χώρα στην νέα Ευρώπη που αλλάζει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τις επιφυλάξεις του «οι πρώτες ενδείξεις είναι αρνητικές».

Σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά και τα στελέχη της, είπε:

«Ο Αλέξης Τσίπρας όρισε μια κακή κυβέρνηση με παλαιοκομματικά κουσούρια. Όπου δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό, ορίζουμε έναν αναπληρωτή υπουργό.

Και για να καλύψουμε όλες τις συνιστώσες – νέες και παλιές– ορίζουμε και μερικούς υφυπουργούς.

Υπουργοί της δεξιάς, στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ανειδίκευτα επαγγελματικά  κομματικά στελέχη μας προϊδεάζουν για μια κυβέρνηση με κακό βηματισμό. Ένα σχήμα ξεχειλωμένο, προϊόν ισορροπιών και σκοπιμοτήτων. 

Βέβαια ανάμεσα στους 40 υπάρχουν και ορισμένα πρόσωπα – λίγα δυστυχώς, μετρημένα στα δάκτυλα του χεριού – που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια.

Ο κ.Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για την οποία είναι πρόθυμος να παραχωρήσει στελέχη του κινήματός του. Συμπλήρωσε δε ότι, «δεν πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑΝΕΛ. Θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη που μπορεί να στοιχίσει πολλά στη χώρα».

«Στην συνάντηση μου με τον Αλέξη Τσίπρα του είπα ότι το Ποτάμι είναι πρόθυμο να συμβάλει ακόμη και με στελέχη του στην διαπραγμάτευση με τους συμμάχους μας. Και ήταν και ο ίδιος θετικός σε αυτή την προοπτική.

Αν θέλουμε όντως μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα διαπραγματευθεί για όλους τους Έλληνες, χρειαζόμαστε να δώσουμε λίγο χρόνο σε μια εσωτερική διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος του Αντώνη Σαμαρά το ότι δεν παρέδωσε την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα και έκρινε ότι ήταν λάθος η επιλογή του τελευταίου για την Προεδρία της Βουλής.

«Ήταν μεγάλο λάθος του Αντώνη Σαμαρά που δεν παρέδωσε την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία. Σε μια αστική έστω, δημοκρατία. Και είναι λάθος του Αλέξη Τσίπρα που δεν συνεννοήθηκε με κανένα για το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του Προέδρου της Βουλής – μιας βουλής που όπως είπε την θέλει αναβαθμισμένη και παραγωγική» είπε σχετικά.



Σε υψηλούς τόνους απάντησε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στους χαρακτηρισμούς του Σταύρου Θεοδωράκη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

η Μαρία Χρυσοβελώνη σε δήλωσή της τονίζει ότι «το Ποτάμι εξακολουθεί να βιώνει την ιδεολογική σύγχυση που πέρασε κατά την προεκλογική περίοδο» και προσθέτει πως «Ακραίοι νεοφιλελεύθεροι και "εκσυγχρονιστές" μαζί με γραφικούς οπαδούς στρατιωτικών δικτατοριών σηκώνουν λάσπη από τον πάτο του Ποταμιού».

«Η πολιτική δεν είναι ατάκες και ο δημόσιος διάλογος δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή», επισημαίνει η κα Χρυσοβελώνη  και καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο κ. Θεοδωράκης από τις 25 Ιανουαρίου έπαψε να συγκαταλέγεται στους "Πρωταγωνιστές"».