X

Βενιζέλος: Η θητεία μου τελειώνει στο συνέδριο του Μαΐου

Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θα γίνω Ζίγδης και Κουβέλης».

Ant1news

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του ξεκαθαρίζοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και δεν προτίθεται να την επαναδιεκδικήσει.

Στην συνεδρίαση της ΚΟ και του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος διασαφήνισε ότι θα οδηγήσει την παράταξη σε ένα συνέδριο καθαρό και πολιτικό και πως θα παραμείνει αρχηγός μέχρι τότε. Ακολούθως θα ανοίξουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Ανοίγοντας την συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συνέδριο τον Μάιο, σε χρόνο δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ θα έχει επανακτήσει στοιχειώδες ακροατήριο και «δεν θα είναι θέαμα τεθλιμμένων συγγενών».

Ο κ.Βενιζέλος μάλιστα έδειξε κόκκινη κάρτα στους "βαρόνους" που ενδεχομένως διεκδικήσουν την ηγεσία και έδειξε ευθέως την προτίμηση του σε στέλεχος της νέας γενιάς. «Το δίλημμα είναι δυναμική του μέλλοντος ή ρουφήχτρα του παρελθόντος; Επιλογή μου είναι να αγωνιστώ για το πρώτο και να μην επιτρέψω το δεύτερο», ανέφερε. «Δεν πρόκειται να γίνω Ζίγδης και Κουβέλης», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Επιφύλαξε για τον εαυτό του ρόλο εγγυητή σημειώνοντας ότι: «έχω κάνει τεράστιες θυσίες με κόστος θυσιάζοντας την ανέφελη πολιτική μου διαδρομή για μια διαφορετική αντίληψη  για την πολιτική και την ιστορία. Αυτό θα το υπερασπιστώ μέχρι θανάτου».

Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε το Βενιζέλο να ανοίξει τα χαρτιά του

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεννηματά, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, να αποκαλύψει τις προθέσεις του ως προς το αν επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία ή θα παραιτηθεί.

Η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι δεν είναι προς το πολιτικό όφελος του ΠΑΣΟΚ, να πορευθεί μέχρι το συνέδριο  του Μαΐου, με έναν Πρόεδρο στον οποίο κάποιοι θα βάζουν ερωτηματικό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που φέρεται ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι πρωταρχικό είναι να θεσμοθετηθεί το στίγμα του ΠΑΣΟΚ. «Όχι στην ΣΥΡΙΖοποίηση, σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ. Είμαστε κεντροαριστερά εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκλεγεί από τη βάση και συμφώνησε με την διεξαγωγή συνεδρίου τον Μάιο, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με την εκλογή ΠτΔ και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. «Δεν πρέπει να βιαστούμε γιατί μπορεί να εξαφανιστεί το ποσοστό μας και γιατί η Κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει κρίση και η χώρα να κινδυνεύσει. Με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών δώσαμε ήδη την εικόνα χώρας ενάντιας στο Δυτικό Ημισφαίριο» είπε.

Στελέχη, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Παντελής Καψής κι ο Γιώργος Φλωρίδης επέμειναν ότι πρέπει οι προσυνεδριακές διαδικασίες να είναι βαθιά πολιτικές. «Το να πάμε άρπα-κόλλα για να αλλάξουμε αρχηγό είναι αστείο» είπε η κ.Χριστοφιλοπουλου, η οποία πρότεινε να αλλάξει το καταστατικό και να σταματήσει η ανάδειξη του αρχηγού από τη βάση γιατί αυτό το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για να γίνει προεδροκεντρικό το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι ο  Βαγγέλης Βενιζέλος κράτησε ψηλά τη χώρα. «Δεν ξέρω εάν θα βρισκόταν άλλος άνθρωπος να αντέξει όσα υπέστη ο Πρόεδρος» υπογράμμισε και τάχθηκε υπέρ ενός συνεδρίου πλήρους ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού, «ενός πολιτικό συνέδριο όπου θα τεθεί ασφαλώς το θέμα της νέας ηγεσίας, το θέμα της ανασυγκρότησης, της νέας οργανωτικής μας δομής. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Θα πρέπει να εκφράσουμε τη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά. Το δημοκρατικό σοσιαλισμό, σοβαρά έναντι του εκτρώματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου. Επαναλαμβάνω όμως όχι κοιτώντας πίσω, αλλά κοιτώντας μπροστά» κατέληξε.