X

Οι θέσεις των κομμάτων για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν την απόφαση της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Ant1news

Ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ, οι εργασίες της συνόδου του έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε,για τις κυρώσεις στη Ρωσία, με την έκδοση ενός κειμένου συμπερασμάτων το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με ανακοίνωση του αναφέρεται  στο θέμα, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο, μιλώντας περί δήθεν επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις:

«Τελικά, τρεις ημέρες κράτησαν οι λεονταρισμοί της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του νέου υπ. Εξωτερικών απέναντι στην ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς την τέταρτη ημέρα η κυβέρνηση συντάχθηκε με την ΕΕ και ψήφισε τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία με αυτές που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα κι άλλες.

Όσο κι αν προσπαθούν να κάνουν το μαύρο-άσπρο περί δήθεν «επιτυχίας» της ελληνικής διπλωματίας, η ουσία είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της σε μια απόφαση που είναι πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό λαό».

Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε με τη σειρά του το κείμενο των συμπερασμάτων, κατηγορώντας τη κυβέρνηση για επιπόλαιους χειρισμούς:

«Δύο μόλις ημέρες μετά τις επιπόλαιες μεγαλοστομίες της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εκδόθηκε χθες βράδυ το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών με την συμφωνία όλων των υπουργών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Έλληνα.

Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα στις διατυπώσεις του κείμενα σχετικά με το θέμα. Ένα κείμενο που επιβεβαιώνει και επεκτείνει τις κυρώσεις.

Μήνες τώρα, από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, η Ελλάδα, χωρίς περιττά λόγια, έχει ουσιαστική συνεισφορά στην ορθολογική, μετριοπαθή και επί της ουσίας αποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ στο μείζον αυτό ζήτημα. Χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ΕΕ και χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στις διμερείς της σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο επιπόλαιος «τσαμπουκάς» και η πλήρης υπαναχώρηση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξιοπιστία της χώρας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και έναντι της Ρωσίας που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει κάθε λέξη.

Επιπλέον δόθηκε ένα κακό δείγμα για το πως εννοεί την «σκληρή διαπραγμάτευση» η νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Ας ελπίσουμε στο εξής η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής να γίνεται σοβαρότερα».