X

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η συμφωνία είναι μακριά

Οι δύο πλευρές λένε για βήματα προόδου, αλλά κι ότι τους χωρίζει ακόμη μεγάλη απόσταση. Ίσως πάνε πέραν της Δευτέρας οι διαβουλεύσεις. Για "συμφωνία έστω στο και 5΄", μιλά ο Βαρουφάκης.

Ant1news



Με εξαντλητικούς ρυθμούς και μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, συνεχίζεται η προετοιμασία της κυβέρνησης για το Eurogroup της Δευτέρας, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, την ώρα που οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών, προσπαθούν για ένα ακόμη 24ωρο στις Βρυξέλλες να βρουν κώδικα συνεννόησης, που θα «ξεκλείδωνε» τη συμφωνία. 

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από όλες τις πλευρές είναι ότι υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά και σαφής απόσταση ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία. Γι' αυτό το λόγο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενόψει των μακρών συζητήσεων που αναμένονται στο Eυrogroup της Δευτέρας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι συζητήσεις στην ερχόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να τραβήξουν και πέραν της Δευτέρας ή ακόμη και η λύση να αναζητηθεί αργότερα, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαβουλεύσεις στο Eυrogroup .

Τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί συμφωνία περιγράφει με δήλωση του στην εφημερίδα Real News ο Πρωθυπουργός. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής των προηγούμενων ημερών, ο  Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, που εκτίμησε ότι ακόμα κι αν δεν βρεθεί συμφωνία τη Δευτέρα, υπάρχει τρόπος ως τις 28 Φεβρουαρίου να προκύψει λύση, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει «έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, αποκλειστικά για την Ελλάδα».

Αισιόδοξος ο Υπουργός Οικονομικών

Συμφωνία «έστω και στο και 5'» και αμοιβαία σύγκλιση με τους εταίρους προαναγγέλλει την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Όλοι θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει  πως είναι ανοιχτός στις καλές ιδέες και «πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες».

Όπως αναφέρει, «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας», ενώ σημειώνει ότι κυβέρνηση και εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα.

Αναφερόμενος στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, στέκεται στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ξεκαθαρίζει πως ακόμη και η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει κανένα πρόβλημα.  Τονίζει ακόμη πως «Plan B σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει» και στέλνει σαφές μήνυμα ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται με ειλικρίνεια και χωρίς ίχνος μπλόφας».