X

Σαμαράς: Όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το κάνει τώρα

Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν εγκαταλείπω κιόλας, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Να παραιτηθεί και να πάει σε συνέδριο ζήτησε  η κ. Μπακογιάννη.

Ant1news

Συνεδριάζει αυτή την ώρα-κεκελεισμένων των θυρών- η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται μαραθώνια, καθώς τουλάχιστον 45 ς από τους 76 βουλευτές της παράταξης έχουν ζητήσει να λάβουν το λόγο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του, έριξε το γάντι στους  εσωκομματικούς του αμφισβητίες καλώντας όποιον θεωρεί ότι πρέπει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το κάνει τώρα, παίρνοντας την ευθύνη να κινήσει τις δέουσες καταστατικές διαδικασίες που όλοι γνωρίζουν.

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης έκτακτου συνεδρίου, υποστηρίζοντας πως σκέφτηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο όμως ενδεχομένως θα μετατρεπόταν από κάποιους σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για τη παράταξη.

«Αντίθετα θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Η πρώτη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά ήρθε από την κα. Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε την παραίτηση του, όπως είχαν πράξει και οι προηγούμενοι αρχηγοί της ΝΔ, μετά από εκλογικές ήττες και παράλληλα την διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας.

 Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε.

«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας».

Ομιλία Σαμαρά

Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, πέρα από τα εσωκομματικά θέματα περιελάμβανε ένα εκτεταμένο απολογισμό του έργου που επιτέλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς άσκησε εντονότατη κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική του κ. Σαμαρά επικεντρώθηκε στους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης στο καυτό θέμα της οικονομίας, στις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για τις θέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου περί της εγκυρότητας του νομοθετικού έργου της προηγούμενης βουλής λόγω της απουσίας  των προφυλακισθέντων βουλευτών της Χρυσής αυγής σε ορισμένες ψηφοφορίες.

Σε ότι αφορά τον κ. Καραμανλή, η στάση του οποίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, έφτασε αρκετά νωρίς στην αίθουσα της συνεδρίασης, δεν ζήτησε να λάβει το λόγο και αποχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Σαμαρά.