X

Σαμαράς: Δημοψήφισμα θα σήμαινε νομιμοποίηση της δραχμής

"Αν πάμε σε σύγκρουση με τους εταίρους θα είναι καταστροφή, η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του.

Ant1news

Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως κορόιδεψε τον ελληνικό λαό και οδηγεί την Ελλάδα σε αδιέξοδο εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Μέγκα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στην εκτίμηση πως πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να συγκρουστεί με τους εταίρους, είτε με τον εαυτό της επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Ο κ. Σαμαράς άσκησε ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός, όπως είπε ότι μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει καταθέσει προτάσεις.  “Αν πάμε σε σύγκρουση με τους εταίρους θα είναι καταστροφή, η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ο κ. Σαμαράς τόνισε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η κυβέρνηση ζητά τη νομιμοποίηση της δραχμής και πως αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η κυβέρνηση να το ξεκαθαρίσει άμεσα.

«Αν είναι γίνει κάτι τέτοιο να μας το πει από τώρα γιατί σημαίνει ότι δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Μας βάζει τη θηλιά. Η διαπραγμάτευση κάθε μέρα που περνάει είναι ασφυκτική. Κάθε μέρα μπερδεύουν τον κόσμο. Ακούμε αντιφατικές δηλώσεις» τόνισε ο κ. Σαμαράς λέγοντας πως αν ο ελληνικός λαός «πει ευρώ και θα πει ευρώ, τότε όταν επιστρέψει στη διαπραγμάτευση αυτή  η κυβέρνηση με την εντολή του λαού θα πρέπει να κάνει αυτά που δεν κάνει τώρα.  Το δημοψήφισμα είναι εσωτερικό της πρόβλημα που θέλει να βρει λύση στο αδιέξοδο» ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ αν η κυβέρνηση αλλάξει την πολιτική της είναι δυνατό να δώσει μια άλλη προοπτική για τον τρόπο» ενώ χαρακτήρισε «κωμικό» το να πάει η χώρα σε εκλογές για να αλλάξει η κυβέρνηση την πολιτική της. «Το πρόβλημα είναι να βρει τα χρήματα για να μην πάμε στα βράχια» είπε τονίζοντας πως η κυβέρνηση τη ΝΔ έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο με μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τη χώρα «σε ασφυξία σε ένα νέο μνημόνιο.»

«Υπάρχει ακόμα η προοπτική σαν χώρα ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη ζημιά ταχύτερα από ότι νομίζαμε. Χρειάζεται μια συμφωνία που θα φέρει αλλαγή ψυχολογίας, θα φέρει χρηματοδότηση . Αν αντέξει η πολιτική σε ενάμιση χρόνο μπορούμε να βγούμε από την κρίση» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πάντως πως η παρούσα κυβέρνηση «δεν έχει εντολή να πάει την χώρα στην δραχμή».  

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ενώ άσκησε κριτική και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα Ξηρού διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι η μόνη δύναμη που υποστηρίζει την χώρα στην διαπραγμάτευση.  Ο Πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας για το αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας απάντησε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο και τόνισε πως θα κάνει ότι  είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την πατρίδα.

 Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της δικής του διακυβέρνησης λέγοντας ότι πήρε μία χώρα στην εντατική και την έβγαλε στις αγορές, είχε πρωτογενές πλεόνασμα και πέτυχε αντιστροφή της ύφεσης ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως αν εξαντλούσε την τετραετία θα έβαζε την χώρα σε φάση ανάπτυξης , αναγνωρίζοντας πάντως πως η πολιτική λιτότητα που άσκησε ήταν σκληρή . 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών για τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Σαμαράς τονίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ  παρέλαβε “ μία χώρα στην εντατική και βγήκαμε στις αγορές, προσθέτοντας  ότι φτιάξαμε ένα ηλεκτρονικό κράτος και ότι καθιέρωσε σε πιλοτικό επίπεδο σε 13 περιφέρειες το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 

Απαντώντας σε όσους θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η εσωστρέφεια στην παρούσα φάση θα ήταν δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για φωνές που υπήρχαν πάντα στη ΝΔ δείχνοντας προς την κα Μπακογιάννη. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα αρμόδια κομματικά όργανα επισημαίνοντας πως κανείς δεν έθεσε το θέμα αυτό επίσημα εκεί που έπρεπε. “ Το θέμα είναι εμείς να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι, και να είμαστε συμπαγείς, αν έφευγα αυτή τη στιγμή θα είχα την κατηγορία από όλους πως σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή σηκώνομαι και φεύγω” είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αποκάλυψη από το κ. Σαμαρά πως είχε προτείνει στον κ. Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά αρνήθηκε.