X

«Εξάψαλμος» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για Άγιος Φως και Αγία Βαρβάρα

Οπισθοδρομικό έθιμο χαρακτηρίζουν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολιάζουν το θέμα με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και ποια η άποψη της Ράνιας Σβίγκου.

Ant1news

Στο πυρ το εξώτερον στέλνουν κυβερνητικά στελέχη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί διατήρησαν το «οπισθοδρομικό έθιμο» μεταφοράς, με τιμές αρχηγού κράτους, του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, αλλά και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Σε ότι αφορά δε, τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους και συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι.

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, καθώς και η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, με τιμές αρχηγού κράτους, μπορούν να λογιστούν ως περιττές δαπάνες που δεν αρμόζουν στις δύσκολες οικονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα, τονίζουν χαρακτηριστικά οι Γεράσιμος Μπαλαούρας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Φωτεινή Βάκη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αγλαΐα Κυρίτση, Στέφανος Σαμοΐλης και Μερόπη Τσούφη σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Πέρα όμως από το «ανάρμοστο στις περιστάσεις που ζει η χώρα μας κόστος» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι πρόκειται για μια όψιμη και αποκλειστικά ελληνική και προκλητικά δαπανηρή ιδιοτυπία που δύσκολα απαντάται σε θεοκρατικά κράτη.

«Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, η αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με έξοδα του ελληνικού κράτους δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση» αναφέρουν στο κείμενό τους και ρωτούν τους υπουργούς:

«Πόσο κόστισε την τελευταία χρονιά συνολικά η μεταφορά του Αγίου Φωτός για τον κρατικό προϋπολογισμό; Πόσο κόστισε η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας για τον κρατικό προϋπολογισμό; Βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση αυτών των οπισθοδρομικών "εθίμων" του κράτους, καθώς και των δαπανών για την εκτέλεσή τους από τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους;».

Η ερώτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, που ανέφερε ότι δύο αρχηγοί κρατών επισκέφθηκαν επί ημερών αυτής της κυβέρνησης τη χώρα, το Άγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας το θέμα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, σε άρθρο γνώμης στα Νέα, τονίζει ότι η απόδοση τιμών αρχηγού κράτους ήταν μια άστοχη και υπερβολική ενέργεια.

Σχετικά με το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους υποστηρίζει: «Μέσα από έναν ειλικρινή, βαθύ και εξαντλητικό διάλογο, ο διαχωρισμός θα αποβεί, τελικά, προς όφελος και των δύο μερών και θα επιλύσει τόσο ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε όσο και άλλα, ίσως πολύ πιο σημαντικά. Γιατί ο στόχος και των δύο πλευρών δεν μπορεί παρά να είναι η εδραίωση μιας υγιούς σχέσης που να βασίζεται στην αρχή η οποία διέπει κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αυτή μιας ελεύθερης Εκκλησίας σε ένα Ελεύθερο Κράτος».