X

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία

«Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά», τονίζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλει άμεση ψήφιση του ν/σ για τα εργασιακά.

Ant1news



Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καμία μνημονιακή συμφωνία στέλνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων.

«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αναφέρεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνεται ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά».

«Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχεις κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος», προστίθεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης και τονίζεται επίσης πως «το δίκαιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης για να το κάνουμε».

Στη συνέχεια επισημαίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού, όπως τονίζεται, τα οποία είναι:

- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,
- καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
- αναδιάρθρωση του χρέους,
- ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

«Επιπλέον, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν», προστίθεται και προαναγγέλλεται νομοθετική πρωτοβουλία για τα εργασιακά.

«Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται σχετικά.

Αναλυτικά το σχέδιο πολιτικής απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ