X

Θεοχάρης: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δρα με αρπακτικές κινήσεις

Τι είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού για τους συντελεστές ΦΠΑ και τη φορολογία των αυτοκινήτων.

Ant1news



Λάθος είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τρεις συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φορολογίας των ΙΧ, σημειώνοντας ότι είναι «ήδη υπερφορολογημένα τα αυτοκίνητα».

Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στον ΒHMA FM, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δρα απλώς με αρπακτικές κινήσεις, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Αντίθετα, είπε, ότι πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για εξορθολογισμό του συστήματος.

«Εάν η κυβέρνηση χάσει την ευκαιρία να εξορθολογίσει το σύστημα, μειώνοντας τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, δεν θα δώσει και κάτι στην οικονομία, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων. Στην πρότασή μας λέμε ότι οι συντελεστές πρέπει να μείνουν δύο και όχι τρεις, όπως λέει η κυβέρνηση και ο λόγος είναι απλός. Διότι όσοι περισσότεροι συντελεστές υπάρχουν, τόσο ευκολότερη είναι η φοροδιαφυγή», τόνισε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και εξήγησε:

«Εάν π.χ. βάλουν στόχο στα μέτρα με τον ΦΠΑ 1 δις ευρώ και οι συντελεστές γίνουν τρεις, ο κόσμος θα επιβαρυνθεί, διότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να εισπράξουν. Αν όμως οι συντελεστές μείνουν δύο και ληφθούν και μέτρα για τη φοροδιαφυγή, τότε θα εισπραχθούν 1,3-1,4 δις ευρώ, δηλαδή και χρήματα θα βρούμε και έξτρα θα πάρουμε, από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Για το θέμα της φορολόγησης των ΙΧ, υπογράμμισε ότι «από τα αυτοκίνητα, δεν μπορεί να πάρει παραπάνω χρήματα, διότι για μένα είναι υπερφορολογημένα ήδη. Με τις αλλαγές που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσει στη φορολόγηση του αυτοκινήτου με βάση την αξία του και όχι τα κυβικά και αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι επιπλέον έσοδα και θα στραγγαλίσει μια αγορά που είναι ουσιαστικά ήδη πεθαμένη».