X

Οι υποψήφιοι για την προεδρία, μιλούν απόψε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Με τις ομιλίες των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του κινήματος συνεχίζεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος παρέδωσε τη «σκυτάλη», ευχόμενος «καλή τύχη».

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Συνεχίζονται οι διεργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπου απόψε μιλούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του κινήματος, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θανάσης Χειμωνάς.

Οι βενιζελικοί εμφανίζονται απελευθερωμένοι άλλοι είναι πιο κοντά στη Φώφη Γεννηματά (πχ Ράπτη, Κουκουλόπουλος, Αντωνίου) και άλλοι στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ζητήσει να ψηφίσει το συνέδριο όχι μόνο Κεντρική Επιτροπή αλλά να εκλέξει και γραμματέα. Μένει να δούμε αν θα περάσει η πρόταση του κ.Λοβέρδου καθώς το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά έχει έτοιμη την υποψηφίοτητα για την θέση του γραμματέα . Όπως ακούγεται θα είναι ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Η Φώφη Γεννηματά προ ολίγου στην ομιλία της όρισε το συνέδριο ως αφετηρία μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ στο νέο σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας χωρίς αυτοδιάλυση και μακριά από τη λογική ενός μικρού κόμματος και επέμεινε στην εκλογή προέδρου από τη βάση. Πίστωσε μάλιστα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι στήριξε με τεράστιο κόστος την μοναδική εθνική στρατηγική που υπάρχει για την χώρα.

Από τη πλευρά του ο  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσε το δίλημμα «η μετασχηματιζόμαστε η πεθαίνουμε». «Τα παιδιά της αλλαγής μεγάλωσαν, ενηλικιώθηκαν και έχουν ευθύνες», κατέληξε για να καταδείξει την διάσταση της υποψηφιότητας από τη νέα γενιά που εκπροσωπεί και προτείνει εκλογή προέδρου από το πιστοποιημένο μητρώο δηλαδή από τους 40.000 πολίτες που πήγαν και εγγράφηκαν πριν το συνέδριο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να ψηφίσει το συνέδριο ποια πορεία μετεξέλιξης θα λάβει το κόμμα . «Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός, ούτε με τη ΝΔ ούτε όμως θα ετοιμάσουμε έναν εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ»είπε επιμένοντας επίσης ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει από τη βάση.

Λανθασμένη και επιπόλαιη χαρακτήρισε την πρόταση για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ αλλά πρότεινε την επίσημη μετονομασία του κόμματος σε «ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη» αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος. 

Ο Θανάσης Χειμωνάς επίσης επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να κριθεί έγκυρη η υποψηφιότητα του. Στην ομιλία του τάχθηκε κατά της ιδέας για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ.

«Αν βάλουμε σήμα την πεταλουδίτσα θα μας ψηφίσει ο κόσμος; Αν διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο. Χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ» σημείωσε και επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας: Ποια αριστερά ρε παιδιά; Ο Πάκης, η Ραχήλ, τα τσάμικα στο Σύνταγμα;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ενέδωσε τελικά στις πιέσεις να κατέβει υποψήφιος. Ωστόσο έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στο συνέδριο. «The game is over κ. Τσίπρα» ανέφερε για να καταδείξει ότι το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο καταρρέει.

Αργά απόψε αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο συνέδριο η πρόταση του Γιώργου Φλωρίδη για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικού Συμβουλίου, από το τελευταίο μάλιστα ο κ.Φλωρίδης προτείνει να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε την εντολή στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αποχώρησε από την προεδρία, ευχόμενος «καλή τύχη».

Στην ομιλία του έκανε αναδρομή στην κόντρα του με τον Γιώργο Παπανδρέου τονίζοντας με νόημα ότι «σε ομαλές συνθήκες δεν θα γινόμουν πρόεδρος σε ένα ηγεμονικό ΠΑΣΟΚ» και συμπλήρωσε, «Αναγκάστηκα να απολογούμαι για την κυβέρνηση Σημίτη στο κλειστό πυρήνα της οποίας δεν μετείχα, να απολογούμαι για την κυβέρνηση Παπανδρέου, που με αντιμετώπιζε ως εσωκομματικό εχθρό.

Είναι Γελοίος ισχυρισμός ότι εγώ και οι υποστηρικτές μου έριξαν την κυβέρνηση, ενώ τώρα αυτοί μοστράρονται ως επίλεκτα στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε δηκτικά ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ολιγαρκούς άποψης για ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που απλά επιβιώνει κοινοβουλευτικά. Αντέτεινε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σχήμα ως εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης, «Ισχύει η δέσμευση μου για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση» είπε ο κ.Βενιζέλος αλλά φρόντισε να ανεβάσει τον πήχη για τον διάδοχος του λέγοντας ότι το συνέδριο δεν δίνει λευκές επιταγές , απαιτεί αξιακές και πολιτικές δεσμεύσεις από όλους όσοι επιδιώκουν θέσεις και ρόλους.

 Συγκινημένος ανέφερε, «αποχωρώ από τη θέση του προέδρου αλλά όχι από την πολιτική και την ευθύνη μου. Η υπεράσπιση του έργου και των θυσιών μου αποτελεί καθήκον μου»,κατέληξε.

Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση άσκησε δριμεία κριτική επισημαίνοντας ότι παραπλάνησε τους πολίτες και οδηγεί την χώρα σε Μνημόνιο 3. Πρότεινε μάλιστα το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ  να μην διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της ζητώντας να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, να επιβεβαιώσει ότι έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να την εφαρμόσει και μετά να ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα.