X

Κυριάκος: Εγώ δεν θα συναντούσα τον Λουράντο στα γραφεία της ΝΔ

Λάβρος για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Τι λέει για την διαπραγμάτευση, τα περιθώρια «βελτίωσης» της πρότασης των δανειστών και το ενδεχόμενο εκλογών.

Ant1news

Πολύ μεγάλες δυσκολίες βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.

«Δυστυχώς, οι χειρισμοί της τελευταίας εβδομάδας έχουν επιδεινώσει κι άλλο το ήδη αρνητικό κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη κι εξακολουθούν απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν ότι αν φτάσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, θα αυξηθούν με αυτόν τον τρόπο τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Το ανάποδο θα συμβεί, θα βρεθούμε σε ακόμα δυσχερέστερη θέση», σημείωσε.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία

Όσο ο χρόνος περνάει και τα χρήματα τελειώνουν, τόσο μειώνεται η αξιοπιστία της χώρας, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η συμφωνία, η οποία και τελικά θα υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση με την μορφή κάποιου take it or leave it. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι εκεί θα καταλήξουμε τελικά, εάν δεν κατορθώσουμε εμείς να καταθέσουμε πειστικές αντιπροτάσεις. Όλοι ξέρουν ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας μη συμφωνίας. Και δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες, θα αφορά και μια χρεοκοπία, ένα πιστωτικό γεγονός με νομοτελειακή εξέλιξη την αποκοπή της χώρας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το δίλημμα του κ. Τσίπρα είναι σαφές σήμερα: Ή συμφωνία, όχι καλή, ή χρεοκοπία. Ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι υπήρχε ένας τρίτος δρόμος, δεν ξέρω αν τον έπεισε ο κ. Βαρουφάκης ή αν το πίστευε ο ίδιος, ότι μπορεί να διαπραγματεύεται περήφανα όρθιος και όχι στα τέσσερα και να πάρει συμφωνία χωρίς μνημόνια και χωρίς μέτρα. Αυτό αποδεικνύεται ότι ήταν μία φαντασίωση στην καλύτερη περίπτωση, στη χειρότερη μία ευθεία εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Η πρόταση των θεσμών μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί να δούμε με ειλικρίνεια τις προτάσεις που πρέπει να κάνουμε και εκεί υπάρχουν επιλογές. Να αυξήσουμε κι άλλο τους φόρους ή να μειώσουμε δαπάνες. Σας λέω με βεβαιότητα ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα περιθώρια να μειωθούν κι άλλο (οι δαπάνες). Θα μειωθούν μισθοί, αλλά θα μειωθούν μισθοί προνομιούχων στο Δημόσιο.

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ και τη φυσιογνωμία της

Ο κ. Λουράντος δεν ήταν αυτός πού έλεγε ότι θα μετατρέψει 11.000 φαρμακεία σε προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι τα φαρμακεία θα είναι ο θάνατος της ΝΔ; Καλά θυμάμαι; Εγώ δεν θα συναντούσα τον κ. Λουράντο στα γραφεία της ΝΔ. Έχω ισχυριστεί ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διακόψει την οργανωμένη τη σχέση με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό. Και όταν λέω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, με ποίους είμαστε και τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω στην ΝΔ κι αν πραγματικά εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών κι όχι των λίγων, ακριβώς αυτά εννοώ. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην πολιτική μας, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές. Θα πρέπει να υπηρετούμε το γενικό καλό. Εάν το γενικό καλό και το δίκαιο και το σωστό είναι να απελευθερωθεί η διανομή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θα το κάνουμε κι ας δυσαρεστήσουμε τους φαρμακοποιούς. Εάν δεν αποδεικνύεται, δεν θα το κάνουμε. Αλλά η επιλογή δεν θα γίνει με γνώμονα το αν θα ευχαριστήσουμε ή θα δυσαρεστήσουμε μια κοινωνική ομάδα.

Για το ενδεχόμενο εκλογών και το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης, από την παρούσα Βουλή

Εγώ δεν βλέπω τον λόγο, γιατί πρέπει να συζητάμε για εκλογές. Αν πάμε σε εκλογές θα γίνει ένα κακό στη χώρα. Δεν το ξέρω (πώς δεν θα συζητάμε για εκλογές). Για να προκύψει άλλη λύση από την υπάρχουσα Βουλή, για να υπάρχει τέτοιο ζήτημα, πρέπει να υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης.