X

Ποιοι ζητούν ρήξη και ποιοι συμφωνία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Διφορούμενα μηνύματα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ant1news



Μηνύματα συμφωνίας, αλλά και ρήξης με τους δανειστές έστειλαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην ΚΟ, διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και υπογράμμισε ότι «τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση», ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις στελεχών, με άλλους να καλούν για συμφωνία και άλλους να... δείχνουν προς τη ρήξη.

Ο Αλέκος Καλύβης ζήτησε «να απεμπλακούμε από την ιστορία της διαπραγμάτευσης και να γυρίσουμε την συζήτηση στο πρόγραμμά μας. Ζητώ από τον Τσίπρα να πει ότι η επιλογή μας είναι η παραμονή μας στο ευρώ, αλλά δεν είναι η καταστροφή η αποχώρησή μας».

Ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση χάθηκε, έχουμε κακά αποτελέσματα, διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και κακώς πήγαμε στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου». «Ωστόσο πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση. Πρέπει να σχεδιάσουμε να πετύχουμε αργότερα τη βελτίωση της συμφωνίας με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Εφόσον συνεχίσει η πίεση, να δούμε τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, ήταν το μήνυμα του Κώστα Λαπαβίτσα. «Στηρίζω τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο που το χειρίστηκε η διαπραγματευτική ομάδα. Ωστόσο υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος της υποταγής που φαίνεται να μας οδηγούν οι δανειστές, και τον οποίο τον έχουμε δοκιμάσει χωρίς να έχει οδηγήσει πουθενά. Ο άλλος είναι ο δρόμος της ρήξης. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο ώστε αν μας οδηγήσουν εκεί, να μην επικρατήσει χάος», σημείωσε ο κ. Λαπαβίτσας.

«Το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή ότι μετά ακολουθούν κι άλλοι. Αυτό όμως πρέπει να δοκιμαστεί και να δοκιμαστεί μέχρι τέλους. Βασική υπερασπιστική γραμμή είναι το χρέος», είπε από πλευράς του ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Στάθης Λεουτσάκος επισήμανε ότι «υπάρχουν διέξοδοι, στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι δικές μας προτάσεις δεν είναι στο πλαίσιο του προγράμματός μας. Να πούμε στο κόσμο ότι έχουμε εναλλακτική λύση».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι στο καλύτερό της σημείο. Αυτό όμως ίσως αποδεικνύει ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Να διαμηνύσουμε βροντερά επιτέλους ας συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί».

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «δώσαμε ισοδύναμα που αφορούν σε δομικές αλλαγές, όπως η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Μας είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι να διαπραγματευτούν».