X

Το Ποτάμι αρωγός των προσπαθειών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Βουλευτές του Ποταμιού επισκέφτηκαν τον ΕΟΜ, όπου αναδείχθηκε η αρνητική κατάσταση που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Ant1news

 

Τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα επισκέφθηκαν σήμερα οι βουλευτές του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), καθώς και ο Πολιτικός Υπεύθυνος Τομέων Πολιτικής, Θανάσης Σκόκος και ο Πολιτικός Υπεύθυνος του τομέα Αναπηρίας και Χρονίων Παθήσεων, Δημήτρης Κοντοπίδης.

Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού συνομίλησαν με τον Πρόεδρο του ΕΟΜ, καθηγητή ενταντικολόγο, Ανδρέα Καραμπίνη, μέλη της διοίκησης του Οργανισμού και εκπροσώπους συλλόγων υποψήφιων ληπτών και μεταμοσχευμένων. Ανάμεσά τους, εκπρόσωποι των Συλλόγων Νεφροπαθών, «Ηπάρχω», «ΣυνεχίΖΩ», «Σκυτάλη» καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική νόσο. 

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η αρνητική κατάσταση που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, καθώς και τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ενώ στη Ευρώπη ο μέσος όρος δοτών οργάνων αγγίζει τους 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (α.ε.π.), στην Ελλάδα με δυσκολία αγγίζουμε τους 4 δότες α.ε.π. Ο μέγιστος αριθμός δοτών ανά έτος σημειώθηκε το 2008 σε 98 δότες (8,9 α.ε.π.), ενώ έκτοτε η καθοδική πορεία αριθμεί μόλις 50 δότες για το 2014 (4,5 α.ε.π.) και 17 δότες για το πρώτο εξάμηνο του 2015.



Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στην Ισπανία ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε 6 μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τα 7-8 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως για την υγεία του, αλλά και για το υπέρογκο κόστος που επωμίζεται το κράτος μέσα από τις πολυετείς αιμοκαθάρσεις. Ο αριθμός των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ξεπερνά τις 10.000, με μέσο ετήσιο κόστος για τον κάθε ένα περί τις 50.000 ευρώ (συν 500.000.000 ευρώ). 

Το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας οφείλεται πρωτίστως στη μείωση των δυνατοτήτων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να νοσηλεύουν τους βαρέως πάσχοντες, λόγω μείωσης του ιατρονοσηλευτικού τους προσωπικού και ως εκ τούτου και των διαθέσιμων κλινών. Αντίστοιχα, η έλλειψη προσωπικού, και δη εξειδικευμένου, στον ΕΟΜ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Ο ΕΟΜ προβλέπεται στην πλήρη ανάπτυξή του να έχει προσωπικό 24 ατόμων, 8 εκ των οποίων συντονιστές. Εδώ και 6 μήνες ο Συντονισμός του ΕΟΜ βασίζεται σε μία μόνο Συντονίστρια, καθιστώντας τη μεταμόσχευση των διαθέσιμων οργάνων απόλυτα επισφαλή. 

Το Ποτάμι δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει το θέμα κοινοβουλευτικά και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια του ΕΟΜ.