X

Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ ζητούν απόσυρση του δημοψηφίσματος

Απόσταση από την κυβερνητική γραμμή παίρνουν τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος. Aπάντηση από Καμμένο.

Ant1news

«Έχουμε πόλεμο, όποιος δεν αντέχει, ας φύγει. Δεν κάνουμε εκπτώσεις» απάντησε ο Πάνος Καμμένος όταν ρωτήθηκε για τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Σήμερα τέσσερις βουλευτές του κόμματός του τάχθηκαν κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ ένας δήλωσε ότι θα ψηφίσει "ναι".

Ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λαρίσης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος τόνισε ότι στην περίπτωση που διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβευτεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίζει «λάθος την επιλογή του δημοψηφίσματος».

Kατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «η συνέχιση ενός δημοψηφίσματος σε καιρό κατοχής, είναι προφανές ότι είναι στρατηγικό λάθος».

Ο Νίκος Μαυραγάνης  σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ωστόσο, πως παραμένει μαχητής του «όχι», ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση. Μίλησε για νόθο δημοψήφισμα και σημείωσε πως «ο λαός καλείται να αποφασίσει με το πιστόλι στον κρόταφο»

Επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση λέγοντας πως όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν τη διαχείριση της ρευστότητας προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας τον δρόμο του όχι, απέφυγε ωστόσο, να αποδώσει ακέραια την ευθύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς –όπως είπε- ήταν απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης.

«Δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι’ αυτά ο κ. Βαρουφάκης», ανέφερε. 

Ο βουλευτής Ηρακλείου Κώστας Δαμαβολίτης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, αποκάλυψε ότι θα ψηφίσει «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, εξηγώντας στο τι τον οδήγησε σε αυτή του την απόφαση, είπε πως δεν διακυβεύεται  η συμφωνία, αλλά το ερώτημα είναι «ευρώ ή δραχμή».

«Το δια ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής» δήλωσε σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «αυτό το περήφανο ΟΧΙ και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά… αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε ΟΧΙ, τι ακριβώς θα κάνουμε;» διερωτήθηκε.

«Είμαι υπέρ του ‘ναι’, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ».

Διαφοροποιημένος, ως προς τη στάση του απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίστηκε και ο  Δημήτρης Καμμένος, που ζήτησε να αποσυρθεί και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας στην Ευρώπη και το ευρώ. Απέφυγε ωστόσο, να ξεκαθαρίσει -σε αντίθεση με τους κ.κ. Δαμαβολίτη και Κόκκαλη που θα πουν «ναι» την Κυριακή- τι θα πράξει, καθώς «είναι προσωπικό δεδομένο».

Η επιστολή του Δημήτρη Καμμένου

«Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του.

Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

ΖΗΤΩ

την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του δημοψηφίσματος και την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας.

Είναι ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για ΟΛΟΥΣ μας.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ».