X

Χατζηδάκης: “Όχι” στο δημοψήφισμα σημαίνει τέλος στα κοινοτικά κονδύλια

Για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού λόγω διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης, προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ant1news

Κίνδυνο διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης με δυσμενέστατες συνέπειες για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, σε σημερινή δήλωσή του.

«Με δεδομένο τον εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού που απειλείται από ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ κινδυνεύουν με διακοπή, εξαιτίας των προβλέψεων του κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων (1303/13), ο οποίος στο άρθρο 23 συνδέει την ομαλή κατανομή των κονδυλίων με την εκπλήρωση των όρων του Δημοσιονομικού Συμφώνου», τονίζει ο πρώην υπουργός.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκ. ευρώ, έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.

«Ενώ η σημερινή κυβέρνηση επρόκειτο να είναι η κυβέρνηση των Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ καταρρέουν, ενώ το νέο ΕΣΠΑ κινδυνεύει με διακοπή», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. «Το “Ναι” στην Ελλάδα της Ευρώπης είναι μήνυμα τόσο στη Κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες, ότι οι Έλληνες επιμένουν ευρωπαϊκά και ότι μόνο μέσω της Ενωμένης Ευρώπης οραματίζονται το μέλλον τους».