X

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Παραμένει άγνωστο πότε θα συνεδριάσει η ΚΟ. Συμφωνία και διαφωνούντες στο επίκεντρο της ΠΓ.. Βούτσης: Θα στηριχθεί ο Πρωθυπουργός.Κατά της κομματικής διάσπασης ο Κορωνάκης.

Ant1news

Συνεδριάζει από το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της.

Η συνεδρίαση είναι κλειστή και σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της συζήτησης για τη συμφωνία, αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση των βουλευτών, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αν, δηλαδή, προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή να επιλέξουν το «όχι» ή και να απουσιάσουν ή αν θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους.

Πληροφορίες που δίνουν κομματικά στελέχη, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, σημειώνουν ότι κατά τη διάρκειά της, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, οι οποίες θα μεταφερθούν στον Αλέξη Τσίπρα. Τονίστηκε η ανάγκη για κομματική ενότητα. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης προσερχόμενος στη Βουλή δήλωσε ότι «θα απαντήσουμε  στο πραξικόπημα εις βάρος της χώρας, εκεί θα στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υπερασπίζεται να συμφέρονται του ελληνικού λαού»

«Διαφωνώ στο ενδεχόμενο να ανατραπεί η λαϊκή βούληση, όπως έχει εκφραστεί στις εκλογές. Καθένας έχει το δικαίωμα στην προσωπική του άποψη αλλά έχει και την υποχρέωση μιας συλλογικής λειτουργίας».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση από τους διαφωνούντες βουλευτές απάντησε «αυτό είναι δικό τους θέμα, δεν είναι δικό μου».

Αναφερόμενος στην Ζωή Κωνταντοπούλου είπε ότι ο θεσμικός ρόλος της Προέδρου της Βουλή είναι να διευκολύνει τη λειτουργία της του κοινοβουλίου.

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων ψηφίζουν κατά της συμφωνίας εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας τον κίνδυνο της κομματικής διάταξης.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν

Δεν είμαι εγώ αυτός  που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος» είπε ο Τάσος Κορωνάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης, δήλωσε  ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Η συμφωνία ανέτρεψε πολλές πλευρές του τελεσιγράφου αλλά έχει υφεσιακά μέτρα τα οποία δεν μπορούσαν  να αρθούν, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση  θα κάνει ο, τι μπορεί για να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα και όσους είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.

Υπήρξε πίεση στα όρια πραξικοπηματικών ενεργειών, δήλωσε ο Υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

«Μέσα στη Βουλή θα εκφραστούν όλοι και καθένας με τη στάση του στην ψηφοφορία θα καθορίσει την πορεία της κυβέρνησης και του ιδίου» είπε και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην στηριχτεί ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε επίσης «πρέπει να βρεθούν τα κοινωνικά αντίμετρα που θα δώσουν μια προοπτική» τονίζοντας ότι «δια της αποδράσεως δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».


Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί στις 08:00 πριν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η ώρα της συνεδρίασης της ΚΟ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.