X

Τα σίγουρα «όχι» και τα πιθανά «όχι» -«παρών» στον ΣΥΡΙΖΑ

Το τοπίο που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα. Πόσοι έχουν διαφωνήσει ανοιχτά. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από ΚΚΕ.

Ant1news



Τουλάχιστον 34 από τους 149 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται στη λίστα των «διαφωνούντων» και εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθούν απόψε στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα, η έγκριση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γνωστοποιήσει μέσω επιστολών και δηλώσεών τους ότι θα ψηφίσουν «όχι» στο νομοσχέδιο, ενώ τουλάχιστον άλλοι 21 βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους και «παίζουν» για να ψηφίσουν «όχι» ή «παρών», σε κάθε περίπτωση δηλαδή να αντιταχθούν στα μέτρα.

Σε αυτούς που θεωρούνται… σίγουροι για «όχι» περιλαμβάνονται οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ελένη Ψαρρέα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Κοδέλας, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Κυριακάκης, Νάντια Βαλαβάνη και Ιωάννα Γαϊτάνη.

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με νέα του δήλωση σήμερα το απόγευμα, κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Όπως είπε, το ίδιο θα πράξουν αρκετοί ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην… κατηγορία, δε, εκείνων που είναι «υποψήφιοι» για να ψηφίσουν «όχι» ή «παρών» ανήκουν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Κώστας Ήσυχος, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Ηλίας Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Ευαγγέλου Δελημήτρος, Ζήσης Γρηγορίου Ζάννας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Δελημήτρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Ηλίας Καματερός, Θωμάς Κότσιας, Στέφανος Σαμοΐλης, Ελένη Αυλωνίτου. Και οι 21 αυτοί βουλευτές έχουν διαφοροποιηθεί ανοιχτά, αλλά δεν έχουν πει ξεκάθαρα τι θα ψηφίσουν ("όχι" ή "παρών").

Οι 14 εκ των τουλάχιστον 34 διαφωνούντων βουλευτών (Ψαρρέα Ελένη,  Χατζηλάμπρου Βασίλης, Χαραλαμπίδου Δεσποινα, Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Ήσυχος Κώστας, Λεουτσάκος Στάθης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ευγενία Ουζουνίδου, Δελημήτρος Ευαγγέλου Κωνσταντίνος, Ζάννας Γρηγορίου Ζήσης, Κοδέλας Δημήτρης, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Στρατούλης Δημήτρης και Ελένη Σωτηρίου) περιλαμβάνονται και στα 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν ανακοίνωση με την οποία κάνουν γνωστό ότι απορρίπτουν το μνημόνιο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν έχουν αφήσει επίσης άλλοι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Βασιλική Κατριβάνου, ο Φάνης Κουρεμπές και η Ελένη Σταματάκη, οι οποίοι είχαν δώσει θετική ψήφο στην πρόταση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.

Πάντως, δεν αποκλείεται ορισμένοι εξ αυτών να επιλέξουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους απουσιάζοντας από την ψηφοφορία, όπως είχε συμβεί δηλαδή και στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, από την οποία απουσίαζαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Αυλωνίτου, Βασίλειος Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, Κοδέλας Δημήτριος και Βασίλειος Χατζηλάμπρου.

Εν τω μεταξύ, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής θα καταθέσει το ΚΚΕ. Σχετική δήλωση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης.