X

Τσίπρας: Εάν δεν έχω στήριξη, δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός και την επόμενη μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι πρωθυπουργός επειδή έχει μια Κ.Ο πάνω στην οποία στηρίζεται και βασίζεται. Ζήτησε διατήρηση της ενότητας.

Ant1news


«Ζητώ από όσους διαφωνούν να μου προτείνουν με ειλικρίνεια μια αξιόπιστη και εναλλακτική λύση που θεωρούν ότι δεν αξιοποίησα ή δεν σκέφτηκα κατά την διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε πως εξάντλησε από την πλευρά του όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες και ότι εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

«Τιμήσαμε τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου και προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξαντλώντας όλα τα διαπραγματευτικά μέσα. Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να φέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύκλοι μέσα στην ευρωζώνη» είπε ο πρωθυπουργός « ήθελαν την έξοδο από το ευρώ και μάλιστα με τρόπο που δεν θα άφηνε περιθώρια για τα θετικά που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Χρέος δικό μας ήταν και είναι να αποφύγουμε μια σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής και δώσαμε μάχη για να βελτιώσουμε ότι μπορούμε μάχη».

«Υπήρχε συγκεκριμένη βούληση, εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο, να πέσει η κυβέρνηση, όλο αυτό το εξάμηνο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, να έρθει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα. Ήταν ένα σχέδιο που απεργάζονταν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές «συναισθανόμενος απολύτως και τα ζητήματα και τις κριτικές και τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες», να διατηρήσουν «την ενότητα της ΚΟ αλλά και την ενότητα του κόμματος, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές στιγμές».

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα πράγμα που πρέπει να συζητηθεί είναι εάν αυτό το δίλημμα που τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία ή Grexit ήταν πλαστό η πραγματικό. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε, εάν πιστεύει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα, από κάποια μπλόφα των δανειστών, να βγει να το πει και πως εάν κάποιος πιστεύει όμως ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του και τις εργασίες της ΚΟ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι πρωθυπουργός επειδή έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πάνω στην οποία στηρίζεται και πάνω στην οποία βασίζεται, για να σημειώσει ότι αν δεν έχει τη στήριξη από αυτή την Κ.Ο. τότε δυσκολεύεται να είναι πρωθυπουργός και την επόμενη μέρα. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός δέχτηκε θερμό χειροκρότημα.