X

Στην… κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ

Αγεφύρωτο πλέον δείχνει το ρήγμα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις τοποθετήσεις στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τι αποφασίστηκε.

Ant1news



Εξαιρετικά τεταμένο κλίμα επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, με την απόφαση για σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Πολλά στελέχη αντέδρασαν ανοιχτά στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος και την κατηγόρησαν ότι προχωρά στην υπογραφή του τρίτου επαχθούς μνημονίου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του υπερασπίστηκε την επιλογή του για συμφωνία με τους δανειστές, εξαπέλυσε πολλά βέλη στους δραχμιστές και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς όσους τον αμφισβητούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Πρότεινε, δε, έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή.

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του κάλεσε να αφαιρεθούν από τα πρακτικά φράσεις περί «μυστικού Plan B πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το κριτήριο είναι αν αυτό που κάνουμε ωφελεί τον τόπο, τον λαό και την αριστερά. Χαρακτήρισε, δε, την σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», διότι, «με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα».

«Κεραυνούς» για τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα προετοιμαζόταν να φέρει το χειρότερο μνημόνιο, κανείς δεν περίμενε να δαιμονοποιείται κάθε εναλλακτική και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει την δημοκρατική διαδικασία», διεμήνυσε η κ. Κωνσταντοπούλου και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την εντολή να ψηφίσει τρίτο μνημόνιο.

Προσπαθώ να θυμηθώ, καθώς παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την Αριστερή Πλατφόρμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε μαζί κάποια απόφαση της ΚΕ, είπε στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Επισήμανε ότι δεν βοηθά την συζήτηση ο διαχωρισμός, που ακόμα δεν έχει γίνει, των υποχρεώσεων της χώρας ως δημοσιονομικών τέτοιων και εκείνων που απορρέουν από την συμμετοχή της στο ευρώ. Επικαλούμενος, δε,  σαφείς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς, σημείωσε πως «από που προκύπτει ότι το ΟΧΙ ήταν εντολή για ρήξη;».

Ενδεικτικό του κλίματος, πάντως, που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά, κατά τη διάρκεια της ΚΕ του κόμματος.

 

Αντιδράσεις προκάλεσε την ίδια ώρα η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, που είπε ότι «το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα». «Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

Βέλη προς τους διαφωνούντες εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης. «Είναι συλλογική η ευθύνη. Εγώ δεν κρύβω τον προβληματισμό μου. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας. Επιτρέψαμε να κάνουμε ένα κόμμα που λειτουργούν κόμματα μέσα στο κόμμα. Όπως σπείραμε θα θερίσουμε και ελπίζω να πάμε στην επανίδρυση για ένα ενιαίο κόμμα», σημείωσε σχετικά ο κ. Δραγασάκης.

Την απόλυτη διαφωνία του με την «απόδραση» και αποστασιοποίηση της αριστεράς από τη μάχη εξέφρασε από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. «Κανείς από εδώ δεν είπε ότι κυκλοφορούμε στο δρόμο και μας λένε "μας προδώσατε". Κανείς. Σήμερα στον κόσμο, στη μεγάλη πλειονότητα, το αίσθημα που υπάρχει είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση της αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη, με αυτό το κόμμα, και τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Για υποτίμηση των δυσκολιών και του συσχετισμού δυνάμεων καθώς και για κατάρρευση βεβαιοτήτων, όπως εκείνης ότι μια ελληνική στάση πληρωμών θα προκαλούσε οικονομικό ντόμινο, έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης. Τόνισε ότι αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό και υπογράμμισε πως σκεφθήκαμε τον λαό και προχωρήσαμε στον επώδυνο συμβιβασμό.

Λάθος χαρακτήρισε την απουσία εναλλακτικού σχεδίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης. Ο κ. Στρατούλης είπε πως με τους 12 νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προσπάθησε και έκανε μια αρχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. «Η ουσία είναι όμως πως όσα κάναμε το κάναμε επειδή κινηθήκαμε μονομερώς αγνοώντας τις παρεμβάσεις της τρόικας και των δανειστών», είπε ο κ. Στρατούλης Πρόσθεσε δε πως ό,τι έγινε το εξάμηνο, με τη συμφωνία των Βρυξελλών που ψήφισε η Βουλή, έγινε αποδεκτό πως όσα ψηφίστηκαν θα επανεξεταστούν. Στο σημείο αυτό κατήγγειλε πως την τελευταία εβδομάδα φτάνουν σωρηδόν επιστολές στα γραφεία των υπουργών με τις οποίες η τρόικα ζητάει να ακυρωθούν οι 12 νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβάλλουν ταπεινωτικές αξιώσεις.

"Βρισκόμαστε σε διαρκή μάχη, ο λαός στηρίζει την προσπάθειά μας διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι μεγάλη προσπάθεια και γιατί θέλει να βγεί κάτι καλό μαζί με εμάς", ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ένα σχέδιο προβληματικό, στο ότι χρειάζεται εξωτερική στήριξη, και στη μετάβαση στο νέο νόμισμα και στην επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση. Ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει την απουσία οικονομικής απειλής και οικονομικού ανταγωνισμού, την έλλειψη εσωτερικού πολιτικού ανταγωνισμού καθώς και κάποια διασύνδεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια, σημείωσε.

 

«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», κατήγγειλε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος. Ο ίδιος είπε ότι αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια.

Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι' αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν «Ναι» (στην Βουλή), ανέφερε στην ομιλία του ο Ρούντι Ρινάλντι. Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πλην αυτής που επέλεξε η κυβέρνηση, έστειλε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας. «Όποιος έχει άλλη πρόταση οφείλει να την πει. Άλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ρήγας και επισήμανε ότι «οι διασπάσεις δεν είναι λύση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το σχέδιο Α' απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής είπε ακόμη και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, δεν είναι «λάθος», η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο, τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μηλιός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει και πρότεινε ως ενδεικνυόμενη διαδικασία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανάγκη να υπάρξει κοινή γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος επισήμανε ο διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς. «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία», επισήμανε ο κ. Θεωνάς και ζήτησε να περιοριστεί η πολυγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ μας. Δεν περισσεύει κανένας», υπογράμμισε και σημείωσε πως δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανατραπεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση και μάλιστα από μέσα.

Για συνθηκολόγηση από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ωστόσο έστειλε σαφές μήνυμα ότι υπήρξαν και κέρδη από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς και τόνισε ότι μόνο όπλο για να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται το λαό.

Δριμεία κριτική για την πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση άσκησε η Σόφη Παπαδόγιαννη και τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου. Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο «πριν γίνει το κακό, αριστερή κυβέρνηση να υπογράψει μνημόνιο».

Την απουσία δημόσιας στήριξής της από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή είπε πως για πρώτη φορά αναγκάζεται να μιλήσει σε κομματικό βήμα για θέμα που την αφορά προσωπικά. «Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι κείμενο υπογραφών συμπαράστασής της βρήκε τοίχο για τη δημοσιοποίησή του από τον Τύπο και ΜΜΕ.

Περίμενα από κάποιον να ομολογήσει ότι η στρατηγική απέτυχε, τόνισε παράλληλα ο Αλέκος Καλύβης, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Ο κ. Καλύβης εκτίμησε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθούμε να οχυρωθούμε πίσω από βιαστικές αποφάσεις». Αν και υποστήριξε ότι δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, επισήμανε πως μπορεί να εγκαταλειφθεί η αριστερή πολιτική και να έχουμε τελικά μία αριστερή παρένθεση.

Μέσα σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν την παραίτησή τους. Με επιστολή τους χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση «κατεπείγουσα διαδικασία» που στόχο είχε «να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε».