X

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η KE του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Απορρίφθηκε η πρόταση Λαφαζάνη για διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο.

Ant1news

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Kεντρική Eπιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και χαρακτηρίστηκε από το τεταμένο κλίμα. Πλέον αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα καθοριστούν τα θέματα του Συνεδρίου.

Στη διενέργεια έκτατου συνεδρίου «με ανοιχτές πόρτες και όχι σε κλειστές αίθουσες» προσανατολίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην έναρξη  της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του χαρακτήρισε τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει τη συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», διότι, «με τη θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα».

Η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας για Διαρκές Συνέδριο μειοψήφησε, ενώ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία η αρχική πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή. Μάλιστα, η υπεροχή για Έκτακτο Συνέδριο ήταν τόσο εμφανής, ώστε δεν υπήρξε καν καταμέτρηση.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλαν 17 μέλη της. Με επιστολή τους χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση «κατεπείγουσα διαδικασία» που στόχο είχε «να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε».  Έτσι, μετά από αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιούνται αφού είναι ανάμεσα στους 17. Πρόκειται για τους κ.κ Κοδέλα, Χατζηλάμπρου και Σωτηρίου.

«Η ενότητα μας είναι όρος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων των μελών. Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι απαιτείται σοβαρός διάλογος το Σεπτέμβριο με έκτακτο συνέδριο ώστε να υπάρξει και ένα συγκροτημένο σχέδιο απεμπλοκής.

«Νομίζω ομόφωνα πρέπει να καταλήξουμε σήμερα ότι κανέναν και καμία συντρόφισσα δεν τον αφήνουμε βορά στα ΜΜΕ και στις ορέξεις όσων θέλουν να ξεσκίσουν ανθρώπους. Όταν ξεκινάμε με έναν θα έρθουν και οι επόμενοι», είπε ο Γραμματέας της ΚΕ και χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός και ισχυρό πλήγμα την παραίτηση των μελών της ΚΟΕ. «Καταλαβαίνω τις διαφορές, τα γεγονότα που βιώνουμε όλοι, δεν θέλω όμως να περάσει η παραίτηση αυτή ως μια φυσιολογική στάση. Με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες βρεθήκαμε χρόνια μαζί, χτίσαμε μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι είναι μεγάλο πλήγμα για τον κόπο μας ότι σήμερα παραιτούνται από την Κεντρική Επιτροπή», είπε ο Τάσος Κορωνάκης.