X

"Καζάνι που βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ

Φουντώνουν τα σενάρια για απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου κόμματος. Λαφαζάνης: Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας.

Ant1news

Tο χάσμα φαίνεται πλέον αγεφύρωτο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετά στελέχη να θεωρούν μονόδρομο την δημιουργία νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ο τέως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με την φράση "Δεν θα περιμένουμε το έκτακτο συνέδριο, είναι ανούσιο και εκβιαστικό", αφήνει ορθάνοιχτα όλα τα σενάρια για την απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Με συνέντευξη στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" εξαπολύει πυρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα φέρει ακέραια την ευθύνη της ρήξης.

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με σχόλιο του στο Twitter, ενισχύει το σενάριο διαφοροποίησης της Αριστερής Πλατφόρμα από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία νέου κόμματος. Ο κ. Παπαδημούλης έγραψε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι “ερρίφθη ο κύβος” για δημιουργία νέου κόμματος από την “Αριστερή Πλατφόρμα”. Ας γίνει τουλάχιστον ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη του στην Ημερησία, ασκεί σκληρή κριτική σε όσους βουλευτές του κόμματος δεν στήριξαν με την ψήφο τους στη Βουλή τις επιλογές της κυβέρνησης. «Εφηύραν την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πατέντα να στηρίζουν την κυβέρνηση δια της καταψηφίσεως των κρίσιμων επιλογών της»  αναφέρει και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος εάν διαφωνούσε με «την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του κόμματος σε τόσο σοβαρά ζητήματα» θα επέλεγε τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει» τόνισε αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Πανούσης σημειώνοντας πως «η Αριστερά επίσης έχει κάποιες ιδεοληψίες».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υποστηρίζει ότι «η εκλογολογία δεν βοηθάει κανέναν και οι εκλογές δεν είναι όπλο. Η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Η κοινωνία δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν ανοικτά στις διαδικασίες του κόμματος, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς απειλές, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και μεταξύ μας».

«Το 61 – 62% του δημοψηφίσματος επείγει να βρει πολιτική φωνή και έκφραση» δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας στον απόηχο της «μετωπικής» της πλειοψηφίας με τους διαφωνούντες. «Η δραχμή από μόνη της δεν είναι απάντηση για τίποτε... Η κοινωνία χρειάζεται αντιμνημονιακό πρόγραμμα» συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εθνική προετοιμασία για στάση πληρωμών, εθνικοποίηση τραπεζών και παραγωγική ανασυγκρότηση για την έξοδο από την κρίση.