X

Προεκλογικός "πυρετός" μετά την παραίτηση Τσίπρα

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την απόφαση Τσίπρα για εκλογές. Πρόθεσή του να διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου. Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση και Αριστερή Πλατφόρμα.

Ant1news



Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται από χθες η χώρα μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλο, ζητώντας του να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Με το διάγγελμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση» καθώς - όπως είπε - με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εκλογές να διενεργηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου. 

Την απόφαση του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές κατέκριναν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η Αριστερή Πλατφόρμα, που προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει πει πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό, ότι στην ουσία μέσω των εκλογών δραπετεύει και ότι είναι αλαζονικό από μέρους του να μιλά για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου χωρίς να περιμένει τις εξελίξεις. 

Ο κ. Μεϊμαράκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να παραλάβει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα στοιχίσουν πολλά στην ελληνική κοινωνία. «Ο κ. Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή όποτε χρειαζόταν, του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία. Όμως η πονηρή σκέψη «να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο» τον οδηγεί σε μια τραγική για την χώρα επιλογή. Κάτι αντίστοιχο έκανε και τον προηγούμενο μήνα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα, σε κάθε προσπάθεια κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής», ανέφερε από πλευράς του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς, τους αντιλαϊκούς νόμους».

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος επικοινώνησε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. «Ο Ελληνικός λαός θα αποφανθεί με την ψήφο του για την κυβέρνηση που επιθυμεί. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας», ανέφεραν οι ΑΝΕΛ σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Ως δραπέτευση του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την απόφασή του να παραιτηθεί και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις. «Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης. Δυστυχώς, κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.