X

Σημείο «επαφής» Λαφαζάνη – Θεοδωράκη η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Υπερασπίζονται και οι δύο την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το νωρίτερο στις 27/9.

Ant1news

Την πρώτη του συνάντηση, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, είχε το απόγευμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας στη Βουλή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος θα εξαντλήσει και τις τρεις ημέρες που προβλέπει η διερευνητική εντολή που του δόθηκε για σχηματισμό κυβέρνησης, τόνισε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου και πρώτα να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Ο ίδιος ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν με την απλή αναλογική, «για να εκφραστεί ελεύθερα και έντιμα η βούληση του λαού», ενώ υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μετέχει σε μία Βουλή που συνεχίζει να λειτουργεί.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποκάλυψε ότι το αίτημά του για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε δεκτό και ανέφερε ότι μετά από αυτήν την άρνηση, κατέθεσε δημόσια την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Από πλευράς του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομιλούν ανεξάρτητα από το ότι πολλές απόψεις μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

«Δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με τον κ. Λαφαζάνη και το νέο κόμμα του. Από ‘κει και πέρα όμως υπήρξε ένα σημείο επαφής. Υπερασπιζόμαστε κι εμείς την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε αυτή η Βουλή να δώσει έναν νέο εκλογικό νόμο, όπως ζητούν τόσο καιρό οι φιλελεύθερες και οι αριστερές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο στην μάχη των εκλογών. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο επαφής», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι πρέπει να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα και οι προβλέψεις του σε σχέση με την εκλογική διαδικασία. «Δηλαδή πρέπει να τελειώσουμε με τις διερευνητικές εντολές, να πάμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μετά, αφού διαπιστωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, να πάμε σε κυβέρνηση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εκλογές».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι για τις 20 του μήνα υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία., καθώς δεν βγαίνουν οι μέρες για εκλογές. «Νομίζω ότι η 27η του μήνα μπορεί να είναι μια ημερομηνία εκλογών. Πρέπει πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει. Από τη μία η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά σε όλους τους τομείς –και σε εθνικούς τομείς υπάρχουν προβλήματα- αλλά από την άλλη πρέπει να τηρήσουμε και το γράμμα του Συντάγματος».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι είναι έτοιμο και έχει συγκεκριμένη θέση για τον εκλογικό νόμο. «Θεωρώ ότι θα ήταν προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε μία δύναμη που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο. Καλό θα είναι πάντως κάποια κόμματα να θυμούνται ότι πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ εκείνων που υπόσχονται και όσων τελικά γίνονται», επεσήμανε.