X

Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Μεϊμαράκης

Ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Λαφαζάνης: Ο ΠτΔ δεν μπορεί να είναι εντολοδόχος του Μαξίμου. Τι πρότεινε για το μπόνους των 50 εδρών.

Ant1news



Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έπειτα από τη νέα συνάντησή του, σήμερα, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής που έλαβε ο τελευταίος.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

«Στα πλαίσια του Συντάγματος και στη διερευνητική εντολή την οποία έχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντηθήκαμε πριν από λίγο. Είχαμε μία μακρά και εποικοδομητική συζήτηση. Είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μας χωρίζει άβυσσος θα έλεγα στις διαφορές μας. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε και ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Γι’ αυτό ακριβώς», πρόσθεσε, «θεωρώ αδιανόητο και απαράδεκτο ένας αρχηγός κόμματος, που σήμερα είναι και Πρωθυπουργός, να μη θέλει να έρθει σε συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, όχι μόνο για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μία κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να συζητήσουμε κιόλας ώστε να δούμε πως μπορεί να διαμορφωθεί και το σκηνικό ακόμη και μετά τις εκλογές».

 

«Θεωρώ επίσης ακούγοντας και διαβάζοντας μία διαρροή, επίσημη όμως, ότι δεν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, θέλω να εκφράσω και δημόσια τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι κατά τη γνώμη και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη ΝΔ και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει σύσκεψη των Αρχηγών και αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν , μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Όπως επίσης απαιτείται να υπάρχει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για το αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι για το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που αν τελικά δεν βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ένας Πρόεδρος εκ των τριών Δικαστηρίων αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαν όλοι μαζί ώστε να προχωρούσαμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ως εκ τούτου, κατέληξε «θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος των Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν και εφόσον δεν έρθουν να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Γιατί είναι κατά τη γνώμη μου που πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές».

Αύριο το απόγευμα ο κ. Μεϊμαράκης θα μιλήσει στους πολιτευτές της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος. 



Λαφαζάνης: Ανεπίτρεπτο να γίνουν εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέλαβε ότι «οι διαφορές μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι αγεφύρωτες. Ωστόσο θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση για να επιτελέσω το θεσμικό μου ρόλο, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα».

«Με τον κ. Μεϊμαράκη, παρά τις χαώδεις διαφορές, είχαμε ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε πως «οι Αυγουστιάτικες εκλογές-εξπρές δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη επίσπευση από τα προβλεπόμενα όρια που προβλέπει το Σύνταγμα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν να πάρει μία απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου», συμπλήρωσε, στρέφοντας εκ νέου τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης. Όπως είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και αυτό που οφείλει να κάνει είναι να προασπίζει τη δημοκρατία. Επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει ευχέρεια στον ελληνικό λαό να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο ενημερώμενος και να πάει στις κάλπες με όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση».

«Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου. Θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να το κάνει», υπογράμμισε, καλώντας τον ΠτΔ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας.

«Έκανα μία πρόταση η Βουλή να ανοιχτεί και έχουμε τη δυνατότητα να πάμε και να ψηφίσουμε την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Εκανα αυτή την πρόταση, η οποία αν βρει ανταπόκριση και ελπίζω και καλώ να βρει ανταπόκριση, θα μπορούσαμε να πάμε στις εκλογές που έρχονται με ένα καινούργιο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής. Ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα για την ανόθευτη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση σε αυτό το θέμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ λοιπόν το Μαξίμου να πάρει θέση στην πρότασή μου. Εκτός αν το μπόνους των 50 εδρών είναι κι αυτό προδιαγραφή του μνημονίου», ανέφερε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης.