X

Τσίπρας: Έχω υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, θα ήταν πολύ καλύτερο να μην εφαρμοστεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Ant1news


Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον  ALPHA TV.

Σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση, πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και πως εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτώνι.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή καθώς, όπως είπε, «το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική».

Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.

Η δραχμή δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε επαναστατική επιλογή, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τού μετέφερε το σχέδιο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «συνειδητοποιήσαμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου».

Η χώρα δεν θα είναι καλύτερα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως η Ευρώπη είναι πεδίο πάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε πως «θα προσπαθήσουμε σκληρά, χωρίς αυταπάτες και πατώντας στην πραγματικότητα, να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας προς το καλύτερο» σημειώνοντας, πάντως, ότι «το μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, θα ήταν πολύ καλύτερο να μην εφαρμοστεί».

Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. «Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση. Εγώ δεν θα βάλω από το παράθυρο, αυτούς που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη» ξεκαθάρισε αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών και επιτέθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας πως «το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα».

Ως προς τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε, μεν, πως δεν ήταν «απροσδόκητη», αλλά εξέφρασε  πικρία για τα πρώην στελέχη του κόμματός του, που πλέον καταφέρονται εναντίον του ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχ'όλιο για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.