X

«Επίθεση» Τσίπρα σε Ζωή και Λαφαζάνη

Υπερασπίστηκε την τακτική του, έκανε αυτοκριτική και έθεσε το δίλημμα «εγώ ή το παλιό σύστημα». Τι είπε για Σκουριές και εσωκομματικά.

Ant1news

«Θέατρο του παραλόγου σε ζωντανή μετάδοση από τις επιτροπές της Βουλής» χαρακτήρισε τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υπερπροβολή του εμφύλιου της Αριστεράς, για τον οποίο τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «θα σταθούμε όρθιοι, ενωμένοι κι αποφασισμένοι, με σταθερότητα και σοβαρότητα, μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνο κρατώντας κι υπερασπιζόμενοι την αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα»

"Γιατί η κορυφαία στιγμή της σύγκρουσης, το δημοψήφισμα κόντρα σε σε όλο το συνασπισμένο εναντίον μας πολιτικό σύστημα, ήταν μια κορυφαία στιγμή ανάτασης που θα μείνει στην ιστορία" και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε "και το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του. Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα" .

 

Αναφερόμενος στα στελέχη που προσχώρησαν στην Λαϊκή Ενότητα επεσήμανε ότι «εμείς δεν θα ανοίξουμε αριστερό εμφύλιο».

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης.Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του.  Τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες» είπε χαρακτηριστικά σε συνέχισε:

«Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι.

Θα επαναλάβω λοιπόν ότι τώρα είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία, στα χωριά και στις πόλεις, για να μεταφέρουμε ένα και μόνο μήνυμα. Ένα μόνο: Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε.Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε».

"Θα τα καταφέρουμε"

«Είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αριστερά, αλλά για την κοινωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.

«Δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο. Τους τελευταίους μήνες δεν σταματήσαμε στιγμή να δίνουμε μάχες, με πείσμα κι αποφασιστικότητα, δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο του ελληνικού λαού. Ματώσαμε με μοναδικό σκοπό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα του λαού  στην ελπίδα» συμπλήρωσε.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά

«Δώσαμε μάχες μέσα σε συνθήκες αντίξοες, παλέψαμε με θεριά μέσα κι έξω από την χώρα ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε και δεν διστάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε όρια, να φθάσουμε μέχρι το τέλος. Κάποιοι λένε ο αγώνας αυτός πήγε χαμένος. Ας φανταστούν χωρίς αυτόν που θα ήταν η χώρα. Τι συμφωνία αλήθεια θα έφερνε ο Σαμαράς αν ήταν Πρωθυπουργός αυτούς τους μήνες;»

 

Υπερασπίστηκε την τακτική του

"Είμαστε περήφανοι που κάναμε τα πάντα για την Ελλάδα και στο τέλος κάναμε επιλογή να μην δεχθούμε την μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν, να μην δεχθούμε να χορέψουμε πρώτοι τον χορό του Ζαλόγγου παρασύροντας τους πιο αδύναμους, τους μεροκαματιάρηδες που είχαν επενδύσει ντους κόπους μιας ζωής στις ελληνικές τράπεζες σε  αντίθεση με τους πλουτοκράτες που είχαν βγάλει τα λεφτά τους σε τράπεζες του Εξωτερικού. Δεν μετανιώνουμε γι΄ αυτά" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αυτοκριτική του Τσίπρα

"Στον αγώνα κάνεις και λάθη και αναδιπλώσεις, θα έχεις και απώλειες όπως σε κάθε μάχη, το ζήτημα όμως είναι να μην παραδώσεις τα όπλα, ακόμη κι αν πέσεις να σηκωθείς και να συνεχίσεις να παλεύεις. Κι εμείς τα όπλα δεν τα παραδίδουμε συνεχίζουμε να πολεμάμε, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε την μάχη για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά. Όποιος θέλει να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει έχει το δικαίωμα. Εμείς προχωράμε μπροστά γιατί τις καλύτερες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα" ανέφερε στην ομιλία του. 

Και συνέχισε λέγοντας: "Ξέρω ότι στις καρδιές μας και τις ψυχές μας όλες ότι υπάρχει και πίκρα, ξέρω όμως ότι υπάρχει και αποφασιστικότητα και θέλω σήμερα και αύριο όλοι κι όλες να εκφραστούν με ειλικρίνεια κριτική και αυτοκριτική που είναι αναγκαία.

Σας ζητώ μόνο να μην χάσουμε από την σκέψη μας ότι ξ μάχη συνεχίζεται είναι μπροστά μας κι είναι αυτή που πρέπει να καθορίζει στάσεις ιαι αποφάσεις, για την επιλογή που θα προστατεύσει και θα δώσει ελπίδα στον λαό μας

Βαδίζουμε κάτω από πυκνά πυρά, το σχέδιο της άλλης πλευράς το σχέδιο τους ήταν από την πρώτη στιγμή το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης

Ότι δεν κατάφεραν ότι δεν προέβλεψαν καλά στο αρχικό τους σχέδιο για αριστερή παρένθεση κι ότι δεν πέτυχαν με την πιστωτική ασφυξία θέλουν να το πετύχουν τώρα, αξιοποιώντας και τις δικές μας αδυναμίες".

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έντονη αυτοκριτική λέγοντας ότι «δεν μπορεί η φυσική ηγεσία να είναι μακριά από τα όργανα του κόμματος ούτε μπορεί η ηγεσία να προχωρήσει πολύ, ξεκομμένη από τη βάση του κόμματος αλλά και την κοινωνία» συμπληρώνοντας ότι είναι «μεγάλο έλλειμμα ότι  δεν καταφέραμε να θέσουμε τε ουσιαστική λειτουργία το κόμμα».

 

Το δίλημμα «εγώ ή το παλιό σύστημα»

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, όπως και στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, ότι το δίλλημα που πρέπει να απαντήσει ο λαός σε αυτές τις εκλογές έχει να κάνει με την διατήρηση του παλαιού κομματικού συστήματος και των εκπροσώπων της ή με όσους θέλουν να γκρεμίσουν αυτό το καθεστώς που έχτισε αυτό το σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Αυτήν την μάχη είμαστε «καταδικασμένοι να την κερδίσουμε, θα τα καταφέρουμε»  τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας ζητώ να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: Αν η άνοιξη της ελπίδας και του αγώνα τελειώσει τώρα τι θα ακολουθήσει άραγε;  Μήπως το καλοκαίρι των κινημάτων; Ή μήπως ο βαρύς χειμώνας της παλινόρθωσης και της εκδίκησης του αστικού πολιτικού συστήματος; Αυτό είναι το δίλημμα συντρόφισσες και σύντροφοι.Και δεν το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το δίλημμα αλλά η ίδια η πραγματικότητα!» πρόσθεσε.

«Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Και πιο διαβασμένοι. Το πρόγραμμά μας, πρόγραμμα τετραετίας, πατάει γερά στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.΄

Τσίπρας: Αργησε αλλά ήρθε, το λουκέτο στις Σκουριές

Αναφερόμενος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αλλά και κορυφαίες αποφάσεις της Κυβέρνησης του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο «νέο ΤΑΙΠΕΔ» το οποίο δεν θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο αλλά στην Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας την ανάκληση της ισχύος των τεχνικών μελετών που οδήγησε  σε κλείσιμο των εργοταξίων της Ελληνικός Χρυσός  στην Χαλκιδική τόνισε «το λουκέτο άργησε, αλλά ήλθε».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν είναι η στιγμή να λύσουμε το κομματικό μας πρόβλημα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: "Αυτό θα γίνει με δημοκρατική τάξη, ευθύνη, συλλογικότητα, και σοβαρότητα, αφού πρώτα όλοι μαζί, με όρους μάχης, περάσουμε νικηφόρα το σημερινό κάβο. Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο τα λάθη και τις αδυναμίες μας και έβαλαν μπροστά σε όλους μας το καθήκον να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε τι κόμμα θέλουμε, χρειάζεται, είναι αναγκαίο, στις σημερινές συνθήκες. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας. Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους".