X

Πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ «βλέπει» ο Λαφαζάνης

«Έχουν έναν κοινό προγραμματικό προσανατολισμό: Το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή του»

Ant1news


«Μετά τις εκλογές προβλέπω ότι τα κόμματα της νέας μνημονιακής συναίνεσης θα συγκυβερνήσουν με περισσότερο πιθανό σενάριο τη συνεργασία του εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ καθώς έχουν έναν κοινό προγραμματικό προσανατολισμό: Το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή του», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης,

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, μιλώντας στον REAL FM,  χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυχτός» την εφαρμογή ενός «παράλληλου προγράμματος» που να μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του μνημονίου.

«Ανάπτυξη με μνημόνιο δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε πως «το μνημόνιο, η λιτότητα, η υποτέλεια, το ξεπούλημα της χώρας, οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, η φορολεηλασία καταστρέφουν και στραγγαλίζουν την οικονομία και δεν της αφήνουν καμία προοπτική ανάσας. Αυτό θα συμβεί και τα επόμενα τρία χρόνια κι ίσως δώσει και τη χαριστική βολή στην οικονομία».

Παράλληλα, υποστήριξε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν θα φέρει  και αυτή μνημόνιο, λέγοντας ότι  «το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Είναι μία προϋπόθεση. Είναι ένα μέσον για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν είναι αυτοσκοπός.  Το εθνικό νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να υπάρξει ισχυρή ρευστότητα στην οικονομία. Όλες οι οικονομίες του κόσμου στηρίζονται στο εθνικό τους νόμισμα για να παρέχουν ρευστότητα και να τονώνουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Η Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει , αφού η νομισματική πολιτική της χώρας καθορίζεται στην Φρανκφούρτη», με γερμανικά κριτήρια.

Με το εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη,  μπορεί να υπάρξει μια περιορισμένη υποτίμηση, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως  «θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα δώσει ώθηση σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις», καθώς «θα ενισχύσει τις εξαγωγές μας, θα περιορίσει και θα υποκαταστήσει τις εισαγωγές που θα αντικατασταθούν με εγχώρια προϊόντα, θα τονώσει τον τουρισμό, την παραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας και την απασχόληση».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θεωρεί  πως  «αυτό που λένε οι ευρωπαϊκοί κατεστημένοι κύκλοι ότι έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει και έξοδο από την Ε.Ε., δεν ισχύει, διότι είναι αρκετές οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ και είναι στην Ε.Ε. Άρα, μπορείς να φύγεις από την Ευρωζώνη και να συνεχίζεις να παραμένεις στην Ε.Ε. Εμείς δεν θέτουμε θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά θέτουμε θέμα μετ΄ επιτάσεως ριζικής αλλαγής και ανατροπής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών  και επιλογών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 «Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μέχρι τη νίκη», κατέληξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.