X

Με εκπλήξεις, καραμπόλες και… παζάρια οι λίστες των υποψηφίων

Οριστικοποιούνται, και με παρασκηνιακές διαδικασίες, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ενόψει της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ant1news


Με το στοίχημα για διεύρυνση με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των τομέων και έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες να θεωρείται κερδισμένο, καθώς επίσης με έντονο το άρωμα γυναίκας, το Ποτάμι ολοκλήρωσε την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του, με 408 υποψήφιους.

Επικεφαλής του Επικρατείας μπαίνει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ενώ στην Α΄Αθήνας ο Σπύρος Λυκούδης.  Στις δυο πρώτες θέσεις της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας βρίσκονται Γρηγόρης Ψαριανός και  Χάρης Θεοχάρης αντίστοιχα.

Στην περιφέρεια Αττικής από τις πρώτες θέσεις τη μάχη θα δώσουν οι Γιώργος Μαυρωτάς και Δημήτρης Τσιόδρας. Στη Β΄Πειραιά ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός. Υποψήφιος στην  Α΄ Θεσσαλονίκης αλλά και στα Χανιά θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη δεύτερη περιφέρεια του νομού θα είναι η Κατερίνα Μάρκου, ενώ στην Κορινθία ο δημοφιλής ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος. 

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Το «παζάρι», «οι πονοκέφαλοι» & η έκπληξη 

Με τη συνεργασία με το Μανώλη Γλέζο σε εκκρεμότητα, βαρύ πυροβολικό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών του πάλαι ποτέ αριστερού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνεται στην εκλογική μάχη η Λαϊκή Ενότητα.

Έκπληξη αποτελεί η επιλογή να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων λίστας ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του σχεδίου β΄ και από τους πρώτους που δήλωσαν την στήριξη τους, στη νεοσύστατη ΛΑΕ. 

Εάν τελικώς ευοδωθούν οι συζητήσεις με τον επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών τότε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας, θα τεθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στις πιθανές εκλόγιμες θέσεις της Β’ Αθήνας, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Ήσυχος. Στην περιφέρεια Αττικής, μετακομίζει από την Κοζάνη –ελέω Ευγενίας Ουζουνίδου-η Ραχήλ Μακρή με στόχο την απορρόφηση της δεξαμενής των ψήφων του Αλέξη Μητρόπουλου. Η ΚΑ Μακρή δήλωσε πως παρότι γνωρίζει ότι «η δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αττικής δεν είναι εκλόγιμη για ένα καινούργιο κόμμα σε αντίθεση με την πρώτη της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης» εν τούτοις έχει εμπιστοσύνη στις συλλογικές αποφάσεις.

Από την υπερπληθώρα εκλεγμένων βουλευτών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στάθης Λεουτσάκος θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά. Στην «φυσική του έδρα», τη Β’ Πειραιά αλλά και στην περιφέρεια Αττικής θα κατέβει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι η πρώην αντιπρόεδρος της βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής στην Β΄ περιφερεια θα είναι η Λίτσα Αμανατίδου, ενώ στην Αχαϊα θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Στήριξη στη ΛΑΕ χωρίς να συμμετέχει στα ψηφοδέλτιά της εξέφρασε ο Αλέκος Καλύβης.

«Προέχει ένα καλό  εκλογικό αποτέλεσμα .Τα υπόλοιπα θα τα δούμε ψύχραιμα μετά τις εκλογές» επισημαίνει, πάντως, με νόημα, ο κ. Καλύβης. 

ΚΚΕ: σε Β’ Αθήνας-Βοιωτία ο Κουτσούμπας 

Με την Αλέκα Παπαρήγα στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Eπικρατείας μπαίνει στην εκλογική κούρσα το ΚΚΕ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Αθήνας θα είναι η Λιάνα Κανέλλη. Στη Β΄Αθήνας αλλά και στην Βοιωτία θα είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη δεύτερη θέση της Β΄ Αθήνας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης. Γιάννης Γκιόκας και Ελένη Γερασιμίδου, είναι τα πρώτα ονόματα στην περιφέρεια Αττικής. 

ΑΝΕΛ: Το πρόσωπο-έκπληξη στο Επικρατείας 

Χωρίς τον Παύλο Χαϊκάλη, που κόπηκε από τις λίστες λόγω του σκανδάλου με την off shore, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε το βραδυ της Δευτέρας την επικεφαλής στο ψηφοδελτίου Επικρατείας. Την 25χρονη ακτιβίστρια Χριστίνα Τρεμόντι, τη διαχειρίστρια της ιστοσελίδας edosafakelaki.org. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα είναι υποψήφιος σε Ηράκλειο και Β΄ Αθήνας, περιφέρεια στην οποία θα βρίσκεται και ο πρώην υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. 

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Ανατροπές στο παραπέντε 

Μετά το ναυάγιο στη συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου,  σε μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να κατέβει και στην Αχαΐα, το άλλοτε προπύργιο του παπανδρεϊσμού. Στα ψηφοδέλτια του το ΠΑΣΟΚ μετράει 11 επαναπατρισμούς από το ΚΙΔΗΣΟ. Ανατροπή της τελευταίας στιγμής η απόφαση του Συμεών Κεδίκογλου να μην είναι υποψήφιος στην Εύβοια μετά τις αντιδράσεις στο πρόσωπό του. 

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.  Στην Α΄ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Σκανδαλίδης, και ο Παύλος Γερουλάνος υπουργός στις κυβερνησεις Παπανδρέου και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Στην Β΄Αθήνας, εκτός από την Αχαΐα θα είναι υποψήφια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μαζί της Ανδρέας λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Πύρρος Δήμας. Στην περιφέρεια Αττικής θα είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου μαζί με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ. Υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.