X

Τα «ναι» και τα «όχι» για τον μεγάλο συνασπισμό

Ανοιχτό κάλεσμα και με «υποχωρήσεις» απηύθυνε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι λένε προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Χωρίς βέτο και προαπαιτούμενα, ακόμα και για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μειμαράκης παρουσιάσε δημοσίως την πρόταση του για τον «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή την συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε απρόθυμος για το «συμπεθεριό».  

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε, μιλώντας στο STAR, ότι το πρώτο κόμμα στις εκλογές οφείλει να απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ θα πάρω την εντολή, θα καλέσω τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας που ο ίδιος έχει υπογράψει και εφόσον υπάρχει αντίρρηση και γι΄ αυτό, ας μπει σε συζήτηση ακόμη το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλώντας στην Κοζάνη τόνισε «φαντάζεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με όλους αυτούς να τα βρει και να συμπεθεριάσει; Μας βρίζουν και μας συκοφαντούν ότι καταστρέψαμε την χώρα κι από την άλλη ανεμίζουν σημαίες οικουμενικών λύσεων».

Τσίπρας: Θέλουμε την 1η ευκαιρία να κυβερνήσουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να προβάλει εαυτόν και το κόμμα του ως τους ιδανικούς διαχειριστές της επόμενης μέρας, καθώς όπως σημειώνει είναι απαλλαγμένοι από τα βάρη του παλιού πολιτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος  του είπε επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όρθιος και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια 2η ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως,  αλλά μια 1η ευκαιρία να μπορέσουμε επιτέλους να κυβερνήσουμε τον τόπο, διότι τους έξι μήνες μέσα στην μέγγενη της διαπραγμάτευσης δεν είχαμε την ευκαιρία».

Μεϊμαράκης: ο Τσίπρας δεν κάνει βήμα χωρίς την άδεια της Μέρκελ

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης θέλοντας να πλήξει το προφίλ του «ανυπόταχτου διαπραγματευτή»  που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας , αντιπαραβάλλοντας ότι δεν κάνει βήμα χωρίς να πάρει την άδεια της Μέρκελ, ενώ  στον αντίποδα υποστήριξε ότι «οι εταίροι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».  

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσιπρας έχει πει πραγματικές ύβρεις. Χαρακτήρισε την παράταξη “δολοφόνους της κοινωνίας”, ενθάρρυνε πολλές αποδοκιμασίες από τους πολίτες, μας είπε “προδότες”, “γερμανοτσολιάδες”, είπε ότι είμαστε “στα τέσσερα”.

Αντίθετοι στο "προξενιό" οι Δραγασάκης-Τσακαλώτος

"Όχι" στην δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού λένε και τα περισσότερα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι "μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία", κάνοντας λόγω για συμπράξεις κομμάτων στην βάση όμως προγραμματικών συμφωνιών, κάτι που όπως άφησε να εννοηθεί δεν μπορεί να συμβεί με την Νέα Δημοκρατία.

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εππίσης δηλώνει αντίθετος στο σενάριο σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι υπάρχουν κομβικές διαφορές των δύο κομμάτων και σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη για μια αριστερή κυβέρνηση με "παράλληλο πρόγραμμα".