X

Απάντηση ΥΠΕΣ στις καταγγελίες Λαφαζάνη

Η αντίδραση στα όσα είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας για την χρηματοδότηση των κομμάτων και την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Εφαρμόστηκαν μέχρι κεραίας οι προβλέψεις της εκλογικής νομοθεσίας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν έγιναν με βάση την ιστορική πρακτική των εκλογών», απαντούν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, στις καταγγελίες του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην 80η ΔΕΘ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας έκανε λόγο για αυθαιρεσίας στην εκλογική χρηματοδότηση της ΛΑ.Ε., αλλά και στην κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου την προεκλογική περίοδο, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση φίμωσης της Λαϊκής Ενότητας απο την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης στον ant1news.gr, η «μεταχείριση» του …κόμματος Λαφαζάνη, έγινε βάσει της πάγιας πρακτικής( όπως παλαιότερα στην περίπτωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας), καθώς και των προβλέψεων που υπάρχουν για κόμματα που  συστάθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, τα οποία δεν έχουν λάβει εκλογικό ποσοστό.

«Η σχετική απόφαση σε ότι αφορά στην κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου έγινε με το μικτό κριτήριο του 50-50, δηλαδή 50% έδρες-50% εκλογικό ποσοστό. Δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη μόνο το σκέλος των εδρών», τονίζεται με νόημα από το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι βάσει αυτού του «τύπου» διανεμήθηκε και ο τηλεοπτικός χρόνος.

Όπως υπογράμμιζαν, η πιστή εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας, διασφαλίστηκε και στο σκέλος της χρηματοδότησης. Οι διατάξεις είναι σαφείς για τις περιπτώσεις κομμάτων όπως η Λαϊκή Ενότητα, τα οποία δεν μετείχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με αυτές, η χρηματοδότησή τους θα γίνει μετά το άνοιγμα της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου κι εφόσον λάβουν ποσοστό άνω του 1,5% στην Επικράτεια.

Απάντηση της λαϊκής ενότητας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον Ροδόλφο Μορώνη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Ροδόλφος Μορώνης επιχειρεί ματαίως να δικαιολογήσει την κατάφωρη μεροληψία και κυρίως τη θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή σε βάρος της Λαϊκής Ενότητας, της τρίτης δύναμης σε βουλευτές στην απερχόμενη Βουλή, τόσο όσον αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο όσο και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. 

Η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι πρωτοφανής και προφανώς υπαγορευμένη από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ αλλά και τη διαπλοκή και το εγχώριο μνημονιακό κατεστημένο, τα οποία τρέμουν τη δυναμική της Λαϊκής Ενότητας, που χαλάει τη μνημονιακή σούπα. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως εντολοδόχος των μνημονιακών δυνάμεων και να λαμβάνει αποφάσεις που ισοδυναμούν με ωμή, μεροληπτική και βαθιά αντιδημοκρατική επέμβαση στον προεκλογικό αγώνα, ευνοώντας μάλιστα κόμματα που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα σε θαλασσοδάνεια. 

Η Λαϊκή Ενότητα δεν αναγνωρίζει αυτές τις αποφάσεις σε βάρος της, θα τις προσβάλει και θα κηρύξει εκστρατεία εναντίον τους. Καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να τις πάρει αμέσως πίσω, αποκαθιστώντας στοιχειωδώς τη δημοκρατική νομιμότητα.