X

Το «ταμείο» των κομμάτων από το ντιμπέιτ

Ποιοι αρχηγοί μετρούν κέρδη και ποιοι ζημίες από τη μεταξύ τους τηλεμαχία. Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών στο κλείσιμο του ντιμπέιτ.

Ant1news

Με αντιπαραθέσεις, πυρά, κόντρες και ποικίλα μηνύματα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 00.00 το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, μόλις 11 ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους σε πέντε θεματικές ενότητες (Οικονομία – Ανάπτυξη – Ανεργία, Διοίκηση και κοινωνική πολιτική, Παιδεία και Υγεία, Μεταναστευτική Πολιτική, Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα), ενώ στο τέλος ο κάθε αρχηγός τοποθετήθηκε ελεύθερα.

Στην δήλωσή του με την οποία έκλεισε την τηλεμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι στις 25 Ιανουαρίου, ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, δώσαμε στιγμές ανάτασης και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. Την κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το δημοψήφισμα ζητήσαμε μια καλύτερη συμφωνία και τα καταφέραμε. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία, τόνισε, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό καθεστώς, με την διαπλοκή και την διαφθορά. Είναι στο χέρι μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.

"Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, τους ζητώ να πάνε στην κάλπη αφού θα έχουν κρίνει και θα έχουν συγκρίνει", είπε στο κλείσιμό του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Συνέχισε ότι με την συναισθηματική τους ψήφο στις προηγούμενες εκλογές άθελά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τις συνέπειες τις πληρώνουμε τώρα. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα, δικηγορεί και είναι στην πιάτσα. Έθεσε το ερώτημα "ποιός θα φέρει επενδύσεις και δουλειές" και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ.

Από πλευράς του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας επανέλαβε ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα για την ανασυγκρότηση της χώρας». «Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να απαντήσουν με ποιους υπουργούς θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές. Στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι άκουσε πολλές ανακρίβειες. «Είπε η κυρία Γεννηματά ότι όλα τα κόμματα χρωστούν όλα έχουν ανάλογα προβλήματα. Τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τα κόμματα που χρωστούν στις τράπεζες που έχουν χρεωθεί να κάνουν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και να ταΐζουν κομματικούς στρατούς. Εμείς δεν έχουμε γραφεία. Δεν έχουμε έξοδα και δεν χρωστάμε», τόνισε.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο σύντομο μήνυμά του τόνισε: «Απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο λαό, στους νέους και τις νέες, σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών τους και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και τώρα ψάχνουν αποκούμπι». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε όλους αυτούς τους πολίτες να μην επιστρέψουν στον ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ούτε να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που λειτουργούν ως αναχώματα και θα «βάλουν πλάτη» σε μια αντιλαϊκή πολιτική. Απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν παλαιότερα το ΚΚΕ, και κατόπιν ψήφισαν άλλα κόμματα και τους κάλεσε αφού σκεφθούν τι επιπτώσεις είχαν οι επιλογές τους στην ίδια τους την ζωή, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. «Οι κοκορομαχίες που είδαμε απόψε» δεν σημαίνει ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αλλά θα είναι κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μνημόνια, θα είναι κυβέρνηση αντιλαϊκή είπε ο Δημ. Κουτσούμπας. Κάλεσε τον λαό να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, ολοκλήρωσε το μήνυμά του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου «ΚΚΕ: Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να προχωρήσει σε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατηγορώντας τον ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με υποβρύχια. «Είστε υπόδικος. Να πάτε στους έξι εισαγγελείς και να μας πείτε γιατί σας παρέμπεψαν» ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι στελέχη του ΛΑΟΣ τον έλεγαν «μπροστάντζα», ότι δηλαδή έχει πάρει μίζες. «Η διαφορά μας είναι ότι εγώ αδίκως έκοψα τον Χαϊκάλη από το ψηφοδέλτιο, ενώ, εσείς, υπόδικος, έρχεστε εδώ και δεν φέρνετε τα χαρτιά που πρέπει». «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπούν τη Κεντροδεξιά που δεν σχετίζεται με τις λίστες της Siemens και τη λίστα Λαγκάρντ» επισήμανε στο τέλος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Όπως σημείωσε ο Πάνος Καμμένος, οι ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τη σύγκρουση με τη λιτότητα. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, «από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν μπορούσαν να πάρουν δάνεια από τράπεζες όπως η Αγροτική, την ίδια ώρα που οι τράπεζες αυτές έσβηναν δάνεια σε μεγαλοεπιχειρηματίες». Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επισήμανε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμφωνία που διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε να μη βγει η χώρα από την Ε.Ε. και να μη γίνει αποθήκη ανθρώπων», και πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια κοινωνία χωρίς άνεργους, με ανάπτυξη, με χαμόγελο».

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να σταματήσουν την άγονη και στείρα, όπως είπε, αντιπαράθεσή τους και να δεσμευτούν απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η στείρα και άγονη αντιπαράθεση δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που βιώνει την οικονομική κρίση. «Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί συναντιούνται τέσσερις γενιές. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», επεσήμανε η κ. Γεννηματά ενώ κατέληξε: «Οι συνενώσεις είναι δύσκολη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως δική μας οικογένεια. Το έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, μπορούμε να το κάνουμε και πάλι».