X

Debate: Θετικά και αρνητικά μετρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Εφικτός ο στόχος αυτοδυναμίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης επέμεινε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ant1news

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης το βράδυ της Δευτέρας, έξι ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σε ένα ντιμπέιτ ζωντανό με ουσιαστική μεταξύ τους συζήτηση, για σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Η αρχή έγινε με ερώτηση για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών και αν θα υπάρχει κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας  είναι εφικτός, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τις «επιταγές» του Συντάγματος, και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξει μια συνεργασία, αλλά μια «παρά φύση» συνεργασία όπως αυτή που ζητά ο κ. Μεϊμαράκης. Κατά συνέπεια θα πρέπει τα κόμματα να δεσμευτούν για την στάση που θα κρατήσουν μετά τις εκλογές κι αν το πρόσημο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι προοδευτικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η απαίτηση του ελληνικού, που ζητά συνεργασία και ένα νέο σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα .

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παρέμβαση σε τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη για θέματα διαπλοκής, κάνοντας αναφορά στο παρελθόν για υποθέσεις όπως αυτή της Siemens, αλλά και στην κατάθεση Φαλσιανί, ρωτώντας αν το κόμμα του είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τη διαπλοκή.

«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής.  «Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ  παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

Στο τραπέζι βρέθηκε και το θέμα της ανεργίας αλλά και για επενδύσεις στην χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας αθέτηση των υποχρεώσεων της. Στη συμπληρωματική ερώτηση της κας Χούκλη για τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι προτεραιότητα είναι να υπάρξουν συνθήκες σταθερότητας και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα, ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να λιάνει τα μνημονιακά μέτρα. Όσον αφορά τις απολύσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Στον δεύτερο κύκλο του debate ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με μια παρέμβαση σε τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη και επεσήμανε ότι η ΝΔ ευρωπαϊκά ανήκει στο στρατόπεδο της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, παράταξη η οποία δεν στήριξε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την διευθέτηση του χρέους, θεωρώντας ότι είναι βιώσιμο. «Το ότι συμμετέχουμε στο ΕΛΚ δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας» απάντησε ο κ. Μειμαράκης. 

Για το προσφυγικό και τις αποφάσεις της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι καινούριες για τον ίδιο κι ότι οι επιχειρήσεις αυτές αφορούν κυρίως για την Ιταλία και όχι τη χώρα μας καθώς εδώ το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο λόγω του τρόπου που έρχονται στη χώρα μας οι πρόσφυγες. Συμπλήρωσε δε ότι η εντατικοποίηση της επιτήρησης είναι επιθυμητή σε ότι αφορά την καταδίωξη των διακινητών βεβαίως και όχι των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κα Χριστοδουλοπούλου ότι νόμιζε πως οι μετανάστες λιάζονταν και εξαφανίζονταν και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός των μεταναστών από τους πρόσφυγες. 

Στην ερώτηση που του απηύθυνε ο κ. Μεϊμαράκης σύμφωνα με τον κανονισμό του debate, για το πώς θα μπορέσει να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα κι ότι όσοι διαφωνούσαν έφυγαν από το κόμμα.

Αντίστοιχα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση του κ.  Τσίπρα για το πως μπορεί να γίνει μια συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε πως ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει μετάλλαξη μετά την υπογραφή του μνημονίου. « Δεν σας λέω ούτε για Πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο, φέρατε το μεγαλύτερο κακό μέσα σε λίγους μήνες» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. 

Στην ερώτηση γιατί θα πρέπει οι πολίτες να τον εμπιστευθούν εκ νέου σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση του πάλεψε και αυτό που ζητά από το λαό είναι να συνεχίσουν να παλεύουν μαζί. "Η Ελλάδα έχει αλλάξει και γι' αυτό η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα", είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Τέλος, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης απευθύνθηκαν στους πολίτες, θέλοντας να στείλουν το μήνυμά τους ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου.