X

Τσίπρας: Το λάθος που έκανα στις 20 Φεβρουαρίου

Τι είπε για τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία, το «Όχι» του δημοψηφίσματος και όσους θεωρούν ότι «πούλησε» τον αγώνα.

Ant1news

Στις διαπραγματεύσεις, στη συμφωνία,  στο «όχι» του δημοψηφίσματος και στα λάθη που έκανε κατά την 7μηνη διακυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα με τον Γιώργο Παπαδάκη, την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον λαό να τον εμπιστευτεί για δεύτερη φορά, αναλύοντας λεπτομερώς τις προσπάθειές του στον «συσσωρευμένο ιστορικό χρόνο».

«Με το δημοψήφισμα βάλαμε τον ελληνικό λαό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

«Ήμασταν με την ψυχή στο στόμα από την τελευταία στιγμή. Η θηλιά της οικονομικής ασφυξίας ήταν στο λαιμό μας. Η παράταση που είχαν ζητήσει Σαμαράς – Βενιζέλος ήταν προδιαγεγραμμένη, τα χρήματα έφταναν μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι πιστωτές δεν ήθελαν θετική εξέλιξη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο, τα θέματα της καθημερινότητας τα αγγίξαμε» είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, στο νόμο για τις 100 δόσεις, στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων και στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι, «τα μέτρα αυτά δεν αγγίζουν όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε υπερτιμήσει τις δυνατότητες, απάντησε:

«Το ότι περιμέναμε ότι θα βρούμε αντίσταση, δε σημαίνει ότι δε θα δίναμε τη μάχη, δε θα λέγαμε ‘παραδινόμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε’. Η δέσμευση ήταν ότι ‘θα ματώσουμε για τον ελληνικό λαό’ και ματώσαμε».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «με το δημοψήφισμα βάλαμε τον ελληνικό λαό στη διαπραγμάτευση και πετύχαμε να μπει η δέσμευση για το χρέος στο τραπέζι.

«Οποιαδήποτε συμφωνία κι αν φέρναμε, θα είχε τον ορισμό μνημόνιο»

Οποιαδήποτε συμφωνία κι αν φέρναμε, θα είχε τον ορισμό "μνημόνιο". Κι αυτό γιατί περιείχε δανειακή σύμβαση.

Ο στόχος για την αποδέσμευση από τα δάνεια δεν επετεύχθη. Δεν ήταν ο στόχος μας να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, πολλά Μέσα μας κατηγόρησαν γι’αυτό», ενώ για τα στελέχη του κόμματός του παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν στελέχη στο κόμμα που το ήθελαν, αλλά ήταν μειοψηφία».

Σχετικά με το δίλημμα που ετέθη στις Βρυξέλλες είπε ότι «όλοι αυτοί που είχαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, θα τα έπαιρναν και θα έφευγαν», ενώ αναφέρθηκε και στην «επιτυχία του ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει βάση στις Βρυξέλλες, όπως ήταν το σχέδιο Σόιμπλε».

«Μας ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουμε»

Αναφερόμενος στα εργασιακά, σημείωσε ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έρχονται» και τόνισε τα ζητήματα «των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας» και την εξασφάλιση όσων έχουν «κόκκινα δάνεια» διευκρινίζοντας ότι «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «έχει κλείσει».

Απαντώντας στις καθυστερήσεις επίτευξης συμφωνίας, είπε «η ΝΔ μας πίεζε από την πρώτη στιγμή να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν» αναφέροντας σχετικά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καμία δέσμευση για το χρέος. «Μου την έδιναν και δεν την έπαιρνα» διερωτήθηκε, επαναφέροντας ότι «υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση» με στόχο «οι πολιτικές λιτότητας να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη» και το «εργαλείο» για να επετεύχθη αυτό «μας ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουμε, να αναδιπλωθούμε».

«Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι είχαν μπροστά τους την Πέμπτη αξιολόγηση» αναφέροντας ενδεικτικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιρρίπτοντας στους προκατόχους του ότι δεν μπορούσαν να τα πετύχουν.

«Όταν βρέθηκα στο Μαξίμου το 0,4% του πλεονάσματος, ήταν 0,4% έλλειμμα» είπε και συμπλήρωσε ότι «μας κατηγορούν ότι καταστρέψαμε την οικονομία σε έξι μήνες ενώ εκείνοι διέλυσαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια».

«Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ο ελληνικός λαός θα είχε 20 δις στην πλάτη, από πρωτογενή πλεονάσματα που δε βγαίνουν, καμιά δέσμευση για το χρέος και νέα μέτρα» είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.

«Λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν προσπαθούν»

«Λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν προσπαθούν» είπε και αναφερόμενος σε ένα από αυτά τόνισε «το σημαντικότερο λάθος ήταν ότι στην 20η του Φλεβάρη δεν απαίτησα να ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα» διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλώ για επιλογή προσώπων».

Στα οφέλη της περιόδου είπε ότι «μπήκε ο ελληνικός λαός στο κέντρο της Ευρώπης. Το γεγονός ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυμάτιζε η ελληνική σημαία, ήταν κάτι σημαντικό, είχε να συμβεί από τη χούντα».

Ερωτηθείς γιατί έγινε το δημοψήφισμα και σε τι ωφέλησε, αλλά κι αν το «όχι» μετατράπηκε σε «ναι», απάντησε:

«Ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή, εγώ έλεγα ότι είναι εργαλείο διαπραγμάτευσης. Κι όταν βγήκε το 62%, που κατά την άποψή μου ήταν ένα ‘γαμώτο’ του ελληνικού λαού, εγώ βγήκα και είπα ότι ‘τώρα θέλω μια καλύτερη συμφωνία’. Αν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, θα το έκανα».

Και κάνοντας απολογισμό, είπε ότι «πετύχαμε μια καλύτερη συμφωνία, που εξασφαλίζει 80 δις χρηματοδότηση της χώρας» τονίζοντας ότι «δεν χρεώνει τον ελληνικό λαό, καθώς έχει χαμηλότερα επιτόκια».

«Η Ελλάδα έχει μέχρι το 2019, 56 δις χρηματοδοτικές ανάγκες» και συμπλήρωσε: «Πώς θα τα έβρισκε αυτά ο Σαμαράς, βγαίνοντας στις αγορές;’

«Αν οι νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ‘πούλησα’ τον αγώνα, ας πάνε να  ψηφίσουν κάτι άλλο» είπε παραδεχόμενος ότι «έθετε ψηλότερους στόχους από αυτούς που μπορούσε». Ωστόσο, πρόσθεσε οτι "αν ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία".

«Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, καλύτερη συμφωνία. Με αυτό το δημοψήφισμα, εφόσον το θέμα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, είδαμε στρατόπεδα, η Ευρώπη χωρίστηκε» αναφερόμενος στην παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν μετέτρεψα κανένα 'όχι' σε 'ναι'»

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί ενώ είχε πει ότι «καταργεί τα μνημόνια, ήρθε ένα τρίτο» απάντησε.

«Δεν μετέτρεψα κανένα «όχι» σε «ναι» επανέλαβε τονίζοντας ότι το ‘όχι’ ήταν σε ‘όχι’ σε αυτή τη συμφωνία. Περίμενα ότι ο εκβιασμός θα υπάρχει, αλλά δεν περίμενα ότι θα φτάσει στο κλείσιμο των τραπεζών» είπε υπενθυμίζοντας τις επαφές που είχε με Μέρκελ και Ολάντ. Ως επιπλέον «σκόπελο» ανέφερε το ζήτημα του grexit που ετέθη στις 12 Ιουλίου, για το οποίο είπε ότι «όχι απλώς δεν ‘τσιμπήσαμε’ αλλά φτιάξαμε συμμαχίες».

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αποχωρήσαντες βουλευτές. Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα στην εφημερίδα Τα Νέα, απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα.

«Η Λαϊκή Ενότητα πήρε τις αποφάσεις της όταν έρίξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα για να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα και τον συσχετισμό δύναμης. Σέβομαι βεβαίως την πολιτική αυτή απόφαση αλλά δεν μπορώ να την παρακολουθήσω ακριβώς. Είναι αδιέξοδη και ιδιοτελής».

Ενώ βάζοντας ακόμα μια «οπτική» στο τραπέζι είπε ότι «παρά το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν μαζί μια συμφωνία, δεν σημαίνει ότι θα συμπλεύσουμε» και αναφέροντας τα θέματα που χωρίζουν τις δύο παρατάξεις, μίλησε για το θέμα του χρέους, το οποίο είπε ότι «σίγουρα θα γίνει, η έκτασή του είναι το ερώτημα».

«Πρέπει να τραβήξουμε το σχοινί» είπε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του χρέους, υπενθυμίζοντας την πρόσκληση του για συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στο πρόγραμμα, την οποία αποδέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ έφερε ως μέτρων που δεν αποδίδουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα του ΦΠΑ, σημείωσε ότι «έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε αν υπάρχει και συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου».

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα έχουμε κυβέρνηση

«Αν τον περασμένο Γενάρη, με αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας, πήραμε 149 βουλευτές, τώρα που δεν υπάρχει αυτός ο φόβος του ‘κρυφού σχεδίου’,  πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε παραπάνω» δήλωσε σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, υπενθυμίζοντας ότι και τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. «Υπάρχει ένα κοινωνικό στρώμα που δεν ανιχνεύεται» είπε και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα δέσιμο με τα λαίκά στρώματα» τονίζοντας ότι «ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και υποστηρικές της ΝΔ».

«Πηγαίνουμε στις εκλογές με ένα ξεκάθαρο σχέδιο κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες» είπε αναφέροντας τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποκλείοντας εκ νέου τις συνεργασίες «με τις δυνάμεις της διαφθοράς» .

Ερωτηθείς αν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που είναι η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας «ακόμα κι αν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση».

«Το πρώτο μεγάλο δίλημμα είναι ‘ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ’» ενώ για ενδεχόμενη συνεργασία με την ΝΔ τόνισε ότι «η οικουμενική δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά ούτε και αυτή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αφού ο κ.Μεϊμαράκης παραδέχτηκε στο debate ότι δεν μπορούσε να κάνει μεταρρυθμίσεις λόγω συγκυβέρνησης».

Χαρακτήρισε «κρίσιμες» αυτές τις εκλογές, αφού καθορίζουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι «τώρα υπάρχει μπροστά σχέδιο τετραετίας».

«Θα υπάρχει κυβέρνηση προοδευτική ή συντηρητική» τόνισε.

«Αναθεώρηση του Συντάγματος μετά τις εκλογές»

«Αν και η οικονομία μονοπωλεί το ενδιαφέρον εξαιτίας της κρίσης, τα ζητήματα δημοκρατίας δεν είναι λιγότερο σημαντικά. Τα τελευταία σαράντα χρόνια οικοδομήθηκε ένα πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο, ανεξέλεγκτο, πελατειακό. Μεγάλη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκ βάθρων αλλαγή αυτού του πολιτικού συστήματος, ο ριζικός δημοκρατικός μετασχηματισμός του. Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η προστασία της δημόσιας διοίκησης από αθέμιτες πρακτικές, η διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των Υπουργών ώστε να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες από την ποινική δικαιοσύνη και φυσικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής» δήλωσε στη συνέντευξή του στα Νέα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου έχει δεσμευτεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα πάρει την πρωτοβουλία για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και πολιτών για την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος». 

«Σώσαμε τις κατώτατες συντάξεις»

Σχετικά με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, είπε ότι «θα αντικατασταθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» τονίζοντας ότι «πήγαμε στο δημοψήφισμα λόγω των συντάξεων».

«Αν δεν είχαμε τρόικα, αλλά τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος» διερωτήθηκε «τι θα κάναμε μετά το κούρεμα του PSI και τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία;».

«Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ότι όταν θα έχουμε πλεόνασμα πάνω από αυτό που ορίζει η συμφωνία» το οποίο χαρακτήρισε «εφικτό», τότε αυτό «θα πηγαίνει στις συντάξεις».

«Σώσαμε τις κατώτατες συντάξεις. Οι μειώσεις που έχουμε είναι -2% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει μείον 20 ευρώ, το οποίο πάει στον κλάδο της Υγείας» είπε συγκρίνοντας με τις προηγούμενες συμφωνίες.

«Όλα τα μνημόνια είναι λάθος» είπε και τόνισε ότι «πετύχαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» ενώ διερωτήθηκε «αν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος θα έφερναν καλύτερη συμφωνία».

«Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα κρατήσουμε τις κατώτατες συντάξεις και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα των συντάξεων. Θα δώσουμε μάχη» είπε ερωτηθείς αν θα τον αφήσουν οι δανειστές. Ενώ συγκρίνοντας την διαπραγματευτική πολιτική του με ενδεχόμενη του κ.Μεϊμαράκη, σημείωσε ότι ο δεύτερος «δεν το πιστεύει».

Υπόθεση Φλαμπουράρη: Ο κόσμος δεν είναι χαζός, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ

«Θα γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η ιστορία» είπε για την υπόθεση Φλαμπουράρη, τονίζοντας ότι «ο κόσμος δεν είναι χαζός, είναι εμφανές ότι αυτό είναι κατασκευασμένο».

«Κατηγορείται ότι πήρε μια σύμβαση για την εταιρεία του πριν γίνει βουλευτής», ενώ διερωτήθηκε «ποιος διοικεί το δήμο και την περιφέρεια η οποία ανέθεσε το έργο» τονίζοντας ότι «πρόκειται για στελέχη της ΝΔ».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες ότι μέλη της οικογένειάς του παίρνουν έργα, είπε:

«Ο πατέρας και ο θείος μου κατηγορούνται ότι έπαιρναν έργα κατά τη διάρκεια της χούντας. Φυλακίστηκε ο πατέρας μου και μετά πήγαν στη Σαουδική Αραβία και συνέχισαν τις δουλειές τους». Ενώ χαρακτήρισε «αθλιότητα» τις σχετικές κατηγορίες που του προσάπτονται.

Και διερωτήθηκε:

«Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχω κατηγορηθεί για τίποτα και λίγο πριν τις εκλογές κατηγορούμαι για το ότι το παιδί μου πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο;» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ» ενώ επιρρίπτοντας ευθύνες είπε ότι «επειδή είναι υπεύθυνοι για τόσα σκάνδαλα, ρίχνουν λάσπη».

Τέλος, απευθύνθηκε στους νέους ανθρώπους και είπε:

«Κατανοώ ότι οι νέοι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, όμως ας αναλογιστούμε πού πάει η χαμένη ψήφος. Δεν τους λέω να πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για εκείνους».