X

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά

Τι δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της εκλογικής αναμέτρησης. Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών.

Ant1news

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ με σαφές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ένα αποτέλεσμα που φέρνει σημαντικές αλλαγές στο χάρτη της Βουλής, καθώς και "ανακατατάξεις" και ...εκπλήξεις στους βουλευτές Επικρατείας.

Όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα προκύπτει οκτακομματική Βουλή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούν την θέση τους στο Κοινοβούλιο, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εκτός μένει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το πρώτη του ανάρτηση στο Twitter για την εκλογική νίκη. "Μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος της δουλειάς και των αγώνων", έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος μετέβη στην Κουμουνδούρου αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Στις δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος τόνισε ότι "η εντολή που πήραμε είναι εντολή τετραετίας", έχοντας δίπλα του τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

 

Με 35,5% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 28,1% της ΝΔ με καταμετρημένο το 80,45% της επικράτειας.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,5% το Ποτάμι με 4% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,6% η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και η Λαϊκή Ενότητα με 2,8%, η οποία μένει εκτός βουλής.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα στη νέα βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 145 βουλευτές.

Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 75 έδρες .

Η Χρυσή Αυγή 19 έδρες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη 17 έδρες.

ΤΟ ΚΚΕ 15 έδρες.

Το Ποτάμι 10 βουλευτές.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  10 βουλευτές.

Η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές

Στην τελική εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ.

 

Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Η ΝΔ έδωσε την εκλογική μάχη με αξιοπρέπεια και πολιτισμένα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσερχόμενος στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού. Συνέχισε αναφέροντας ότι «το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και τον συγχαίρω γι αυτό. Τον Ιανουάριο κάποιοι νομίζανε ότι θα διαλυθούμε και ότι μας τελειώσανε. Δεν διαλυθήκαμε, αντίθετα παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας». Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει θέμα αρχηγού στη ΝΔ απάντησε ότι «αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους, προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης».

«Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν πανηγυρικά», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στις πρώτες της δηλώσεις, μετά τα επίσημα αποτελέσματα. «Συνεχίζουμε το γόνιμο διάλογο», επισήμανε η Φώφη Γεννηματάκαι πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας που στηρίζουμε».

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες που το τίμησαν με την ψήφο τους στις σημερινές εκλογές. Όσους και όσες αγνόησαν εκβιαστικά διλήμματα, ξεπέρασαν αναστολές, επιμέρους επιφυλάξεις και συναντήθηκαν με το ΚΚΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως είπε «πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία αλλά τελικά απ’ ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Γενάρη. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη συνέχιση της παλιάς κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα και ευχαρίστησε τους έλληνες για την πατριωτική τους ψήφο και την εμπιστοσύνη που έδειξαν για ένα καλύτερο αύριο. Το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός σύμφωνα με τον κ. Καμμένο είναι: τέρμα πια  στην ασυλία των προηγούμενων χρόνων και συμπλήρωσε ότι αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα.

Νίκη των νέων αυτής της χώρας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την είσοδο του κόμματος στη ΒουλήΌπως είπε, παρά την πόλωση και τον πόλεμο, η Ένωση Κεντρώων άντεξε. «Λάφυρα δεν ζητώ, αποστολή μας είναι να καθαρίσει η χώρα, εκεί θα δώσουμε το βάρος» επεσήμανε ο κ. Λεβέντης. «Σε όσα συμφωνούμε, θα υπερψηφίζουμε. Για όσα διαφωνούμε, θα καταψηφίσουμε», τόνισε και έκανε λόγο για «τεχνητή» πόλωση μέσω των δημοσκοπήσεων.

Από το κεντρικό περίπτερο της Λαϊκής Ενότητας κι έχοντας στο πλευρό του την Ζώη Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να έχασε μια μάχη, αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο. Ο αγώνας συνεχίζεται, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη, γιατί αναπτύξαμε πολιτικές που νομίζουμε ότι ανταποκρίνονται στο συμφέρον του τόπου και του λαού».