X

Ποιοι «φλερτάρουν» με την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας

Το παρασκήνιο, η διαδικασία κι οι πρώτοι "δελφίνοι". Ποιά στάση τηρούν οι επίδοξοι μνηστήρες. Με τον Μεϊμαράκη "συντάσσεται" η Ντόρα, εάν...

Ant1news

Αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, για να καθορίσει τις διαδικασίες υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος, μετά την απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου.

Η ανάδειξη υποψηφίων που θα γίνει από τη βάση του κόμματος, τοποθετείται στις 25 Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου.

Σενάρια για μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, υπάρχουν, ωστόσο δεν αποκλείεται ο «αγώνας» να έχει μόνο δύο ή τρεις «συμμετέχοντες». Η αναμέτρηση δε θα αφορά απλώς πρόσωπα, αλλά και πολιτικές νοοτροπίες και ιδεολογίες στο εσωτερικό της παράταξης.

Η απόφαση του κ.Μεϊμαράκη προκάλεσε έκπληξη, ενώ ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την κριτική που δέχθηκε από στελέχη του κόμματος, σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του. Πιέσεις για τη διεκδίκηση της προεδρίας υπάρχουν, παρά την απόφαση του ίδιου περί του αντιθέτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας από το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 την υποψηφιότητά του, γίνεται ο πρώτος διεκδικητής της προεδρίας και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει το φιλελεύθερο στρατόπεδο του κόμματος, πρεσβεύοντας την ανανέωση σε πρόσωπα και θέσεις.  Στο πλευρό του θα είναι – αν δεν είναι απέναντί του ως υποψήφιος – ο Μάκης Βορίδης, ενώ απολαμβάνει και τη στήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη.

Επίσημη ανακοίνωση για διεκδίκηση της υποψηφιότητας δεν έχει υπάρξει. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι είναι νέα ακόμα για να διεκδικήσει, ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε σήμερα στο Καλημέρα Ελλάδα και τον Γιώργο Παπαδάκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα ανακοίνωση από μέρους του Νίκου Δένδια, ο οποίος στο παρελθόν εφέρετο να «φλερτάρει» με την ιδέα διεκδίκησης της Προεδρίας της ΝΔ.

 

Με τον Βαγγέλη "συντάσσεται" η Ντόρα 

Το πρωί ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα και τον Γιώργο Παπαδάκη, ξεκαθάρισε ότι αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θέσει τελικώς υποψηφιότητα, θα κατέβει ο ίδιος στην κούρσα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πληροφορίες απο το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη επιμένουν ότι εφόσον κατέλθει ως υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης, η στήριξη της θα δοθεί σε αυτόν και όχι στον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος "μέχρι τέλους".

Η εσωκομματική αναμέτρηση της Νέας Δημοκρατίας αφορά κυρίως στο στίγμα του κόμματος, μετά την κεντρώα στροφή που επιχείρησε ο κ.Μεϊμαράκης, η οποία ερμηνεύτηκε από ουκ ολίγα στελέχη ως «νομιμοποίηση» του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς ως αιτία της εκλογικής ήττας της Κυριακής.

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. συμπίπτει χρονικά με την πρώτη κρίσιμη περίοδο διακυβέρνησης από το νέο υπουργικό συμβούλιο που συγκρότησε ο κ. Τσίπρας και με μια περίοδο που, από τη Βουλή, αναμένεται να περάσουν κρίσιμα μνημονιακά νομοσχέδια. Συνεπώς, η έκβαση της εκλογής θα κρίνει όχι μόνον την ενότητα της ίδιας της Ν.Δ., αλλά και τη στάση του κόμματος έναντι των επιλογών της κυβέρνησης.